avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vreau sa stiu daca pot participa la doua cursuri de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vreau sa stiu daca pot participa la doua cursuri de formare profesionala in acelasi timp

daca poate cineva sa imi raspunda urgent va rog .sunt somera si vreau sa stiu daca pot avea dreptul sa particip la doua cursuri de formare profesionala in acelasi timp,mentionez faptul ca unul dintre cursuri este finantat de fondul european
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:54, 2 Decembrie 2011
Da, aveti dreptul sa participati la cursuri de formare profesionala in perioada in care beneficiati de indemnizatie de somaj ...
Potrivit legislatiei in vigoare - art. 41 ali. (1) lt. c din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă "Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii:...c) sa participe la serviciile pentru stimularea ocupării si de formare profesională oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de munca la care sunt înregistrate;" insa la acelasi articol la alin. 1^1) exista urmatoarea precizare "Obligaţia prevăzută la alin. (1) lit. c) nu se aplică în situaţia în care persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj participă la programe de formare profesională, organizate în condiţiile legii, a căror finanţare este asigurată din asistenţa financiară nerambursabilă primită de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regională, Fondului social european şi Fondului de coeziune. Obligaţia nu se aplică pe perioada în care persoanele participă la aceste programe de formare profesională, în condiţiile în care, anterior includerii în cadrul acestor programe, nu au fost cuprinse în serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă şi se află în perioada de acordare a acestor servicii."
Interventie moderator:
:rtfm:
gheorghejo:

1. Ca sa aveti continuitate si sa intelegem si noi despre ce este vorba nu mai deschideti alt topic pentru aceeasi problema.
2. Continuati tot pe acest topic si folositi butonul "raspunde".

gheorghejo a scris:
am fost la la casa de somaj si mi sa spus ca nu se poate sa fac doua cursuri in acelasi perioada


Este posibil ca Agentia de Somaj sa tina cont de ce spune Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 66.
(1) Persoanele prevãzute la art. 16 lit. a), b), d), e) şi f), precum şi persoanele care desfãşoarã activitãţi în mediul rural şi nu realizeazã venituri lunare sau realizeazã venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã beneficiazã, în mod gratuit, de servicii de formare profesionalã.
...
Art.66.1
...
(6) Persoanele prevãzute la art. 66 alin. (1) pot beneficia de servicii de formare profesionalã gratuite, o singurã datã, pentru fiecare perioadã în care se aflã în cãutarea unui loc de muncã.

problema este ca in momentul cind am devenit somera,as fi vrut sa ma inscriu la un curs de bucatar,doar ca la momentul respectiv nu era doar curs de cofetar a durat c-am o saptamina si m-au sunat de la agentie sa merg sa semnez contractul si sa merg sa fac vizitele medicale atunci fiind in birou am aflat ca se organizeaza si curs de bucatar eu la momentul respectiv inca nu aveam semnat contractul pt cursul de cofetar si i-am zis doamnei sau mai bine zis doamnelor de acolo ca eu mai bine as vrea sa fac cursul de bucatar decit cel de cofetar,dar doamnele de acolo mi-au zis sa stau linistita ca pot sa fiu inscrisa la amandoua fiindca unul dintre ele si anume cursul de bucatar este finantat 100% de fondul european.si atunci eu am stat linistita.Íntre timp a inceput cursul de cofetar am parcurs aproape toata teoria si practica urmanbd ca cursul sa se termine in 15.01.2012.íntre timp ma suna de la agentie de aceasta data ma suna pt cursulde bucatar care urmeaza sa inceapa in data de30.11.2011.Mau sunat prin data de 22.11.2011. ca in data de 23.11.2011 ora 10 sa ma prezint la cabinetul medical stabilit pt efectuarea analizelor medicale.iar dupa aceeia sa-i anunt si pe ceilalti participanti ca sa mergewm la sediul agentiei pt.a semna contractele odata ajunsi acolo ne-au pus sa semnam contractele dar cu conditia sa nu trecem data.tod de aceasta data ne-au inminat si un biletel cu adresa si data ora si locul unde trebuie sa ne prezentam pt efectuarea deschideri cursului.urmind ca in aceasta datain data in care trebuia sa inceapa cursul in dimineata zilei de 30.11.2011 ma suna de la agentie ca deschiderea cursului sa aminat pe data de 05.12.2011 si ca daca am timp sa mai intru pe la agentie ca sa mai semnez ceva.eu stiind faptul ca am semnat odata tot ce era de semnat totusi m-am dus sa vad despre ce este vorba,ca sa vad ca ei de fapt m-au chemat sa ma anunte ca nu mai pot sa particip la cursul de bucatar fiindca sunt inscrisa si la curesul de cofetar.cu toate ca ei au stiut de la bun inceput ca alegerea mea a fost primordiala cea de bucatar.o bataie de joc. VA ROG DACA POATE SA MA AJUTATI CU NISTE SFATURI INTELEPTE PT ACEASTA PROBLEMA TINsa va aduc la cunostinta ca azi 02.12.2011 am fost din nou la agentie pt. a cere in scris motivul pt.care nu m-au primit la cel de-al doilea curs care este finantat de fondul european
1. Ar fi bine sa faceti o sesizare si la ANOFM, pe [ link extern ]
2. S-ar putea sa aveti dreptate pana la urma si sa faceti si al doilea curs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj- cursuri de recalificare elensita elensita Am fost profesor pana in august 2011, iar acum, datorita sistemului, nu am prins post si, drept urmare mi-am depus dosarul la somaj.Doresc sa stiu in cat timp ... (vezi toată discuția)
Somaj i_ina i_ina Va rog sa imi spumeti care este baza legala pentru care un somer indemnizat este obligat sa participe la unul din cursurile gratuite de reconversie ... (vezi toată discuția)