In martie 2010 am luat un apartament prin programul prima casa. La momentul respectiv s-a stabilit o ipoteca de rangul 1 in favoarea statului roman. Acest lucru este specificat in contract. Zilele astea mi-a venit o scrisoare de la cadastru prin care ma anunta ca se noteaza privilegiul finantatorului pentru 50% din suma acordata in baza contractului de garantare in favoarea bancii. As dori sa stiu daca e legal acest lucru?
Avand in vedere ca ipoteca legala a statului e pentru 50% din valoarea imobilului, la fel ca si garantia oferita de stat bancii, nu credeti ca si banca are drept de ipoteca pentru jumatatea ramasa neacoperita? Ati luat de la banca doar jumatate din banii de casa ? A fost legal sa luati totii banii?
Buna ziua,
Acelasi lucru l-am patit si eu. Am primit de la cadastru o scrisoare prin care in extrasul de informare a cartii funciare aparea ipoteca de gradul I in favoarea Statului Roman pentru intreaga suma imprumutata si in plus privilegiul finantatorului pentru 50% din suma imprumutata. Nu ar fi trebuit macar sa aibe statul acum ipoteca de gradul I pentru 50% din suma ? In contractul de credit se mentioneaza ca daca fondul refuza sa platesca se instituie principiul finantatorului dar concomitent se radiaza ipoteca de gradul I, pe cand in acest caz ipoteca a ramas si a aparut si privilegiul finantatorului... E normal?