avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INDEMNIZATIE CRESTEREA COPILULUI
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INDEMNIZATIE CRESTEREA COPILULUI

Buna ziua!
Voi naste in luna ianuarie 2 baieti gemeni si am cateva nelamuriri cu privire la indemnizatia pe care o vom primii:
1.pot intra ambii parinti in indemnizatie de crestere a copilul?
2.in cazul in care eu nu voi lua indemnizatie ,doar concediul postnatal, sotul poate face dosar de indemnizatie pt el incepund cu nasterea copilui sau trebuie sa astept ca eu sa ies eu din concediu postnatal?

Va multumesc!!
Cel mai recent răspuns: dianami , utilizator 21:47, 23 Septembrie 2011
Doar unul dintre parinti poate beneficia de indemnizatie, dupa terminarea perioadei concediului postnatal.
Dupa ce ati nascut, aveti dreptul la concediu postnatal de 42 de zile, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile. Aceasta perioada, de circa patru luni, vi se acorda obligatoriu.Daca durata concediului prenatal este mai mare de 84 de zile, ca urmare a compensarii cu concediul postnatal, concediul pentru cresterea copilului nu va putea fi acordat decat la parcurgerea perioadei de 42 de zile de la nastere. Daca, dupa data expirarii concediului postnatal, nu solicitati concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani (si aveti tot dreptul sa faceti acest lucru!), legea va permite revenirea la serviciu, in conditii speciale de munca.
1. Angajatorul este obligat sa acorde, daca solicitati acest lucru, doua pauze pentru alaptare de cate o ora fiecare. In aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul.
2. Daca doriti, se pot inlocui aceste pauze pentru alaptare cu reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic.
3. Pauzele sau reducerea programului sunt incluse in timpul de munca (cam ca un concediu cu plata), asa ca veniturile salariale nu vor fi diminuate.
4. Tot legea recomanda ca angajatorul sa asigure in cadrul unitatii incaperi speciale pentru alaptat.
1. ambii parinti nu pot intra in concediu de crestere copil (CCC).
2. daca dumneavoastra nu doriti sau nu puteti intra in CCC, sotul poate daca 12 luni inainte de nasterea copiilor a avut venituri impozabile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama fara indemnizatie- ce drepturi am pussycat85 pussycat85 Buna, daca sunt mama fara indemnizatie de CCC, am dreptul la concediu pre si postnatal, cele 126 de zile ? iar la intoarcerea din postnatal, am dreptul sa cer ... (vezi toată discuția)
Concediu mama si tata simultan pana la varsta de 7 luni a copiilor Bea123 Bea123 Avem urmatoarea situatie la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns: Eu sunt acum in concediu de maternitate iar din luna mai sotul meu va intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului acor acor conform noii legislatii in vigoare tatal poate intra in concediul de crestere a copilului beneficiind de 85% din veniturile nete? trebuie sa nasc curand si eu ... (vezi toată discuția)