avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu mama si tata simultan pana la varsta de 7 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu mama si tata simultan pana la varsta de 7 luni a copiilor

Avem urmatoarea situatie la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
Eu sunt acum in concediu de maternitate iar din luna mai sotul meu va intra in concediu de crestere copil. In mai copiii (gemeni) vor avea 3 luni iar eu vreau sa mai stau acasa cu ei pana implinesc 7 luni probabil in concediu fara plata.
Intrebarile mele sunt:
- cand ma voi intoarce la serviciu, voi fi protejata 6 luni ca si in cazul mamelor care se intorc dupa concediu de crestere copil?
- as putea sa iau un alt tip de concediu in aceste 4 luni dupa concediul de maternitate astfel incat sa ramana sotul in CCC pana la 2 ani (cum ar fi concediu de risc maternal pentru alaptare)? Mentionez ca serviciul meu presupune munca de birou, fara expunere la substante periculoase; insa nu exista camera pentru alaptare.
- la intoarcerea la serviciu voi putea cere reducerea programului de lucru? Daca da, pana la 1 sau 2 ani?

Multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:12, 29 Martie 2016
1. Nu sunteti protejata de prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor decat daca beneficiati de concediu crestere copil (CCC).

2. - Varianta cea buna ar fi sa intrati dvs. in CCC.
- Puteti sa solicitati si concediu fara plata, cu acordul angajatorului..

3. - Deoarece dvs. vreti sa stati acasa ci copiii alta varianta ar fi ca tatal copiilor sa solicite direct stimulentul de insertie (fara sa intre in CCC) de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
Multumesc frumos pentru raspuns.

Mai am insa niste nelamuriri:

1. Chiar nu sunt protejata in nici un fel ca si mama care a nascut de curand? Poate intru la un alt paragraf sau alta lege. Imi vine greu sa cred ca mamele care nu opteaza pentru concediu de crestere copil si aleg sa se intoarca la serviciu nu beneficiaza de nici un fel de protectie din partea statului. Mentionez ca la data la care ma voi intoarce la serviciu vor fi trecut 4 luni de la iesirea din concediul de maternitate si 7 luni de la nasterea copiilor.

2. Nu mai exista nici un altfel de concediu (sau alta forma) pe care il pot lua (in afara de fara plata) intre cele 3 luni de la concediul maternal si pana la 7 luni?

3. Pot cere reducerea programului de lucru cu 2 ore la intoarcerea mea la serviciu? Daca da, pana la 1 sau 2 ani?

O zi frumoasa
1. Puteti solicita reducerea programului de lucru cu 2 ore pentru alaptarea copilului pana la varsta de 1 an.

2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(alineat modificat prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 25/2004, în vigoare de la 14 martie 2004)

(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.

(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil - drepturile mamei si ale tatalui vapopescu73 vapopescu73 În cazul în care salariata decide să se întoarcă la muncă imediat după concediul de maternitate, aceasta mai poate solicita o reducere de două ore a ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil 2 ani, revenire la munca la 1 an si o luna - program de lucru burlacuirina burlacuirina SUNT FUNCTIONAR PUBLIC SI AM OPTAT PT CONCEDIU CRESTERE 2 ANI ,AM REVENIT LA SERVICIU LA 1 AN SI 1 LUNA SI VREAU SA STIU DACA AM DREPTU L A 6 ORE MUNCA PE ZI ... (vezi toată discuția)
Mama fara indemnizatie- ce drepturi am pussycat85 pussycat85 Buna, daca sunt mama fara indemnizatie de CCC, am dreptul la concediu pre si postnatal, cele 126 de zile ? iar la intoarcerea din postnatal, am dreptul sa cer ... (vezi toată discuția)