Avem urmatoarea situatie la care va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
Eu sunt acum in concediu de maternitate iar din luna mai sotul meu va intra in concediu de crestere copil. In mai copiii (gemeni) vor avea 3 luni iar eu vreau sa mai stau acasa cu ei pana implinesc 7 luni probabil in concediu fara plata.
Intrebarile mele sunt:
- cand ma voi intoarce la serviciu, voi fi protejata 6 luni ca si in cazul mamelor care se intorc dupa concediu de crestere copil?
- as putea sa iau un alt tip de concediu in aceste 4 luni dupa concediul de maternitate astfel incat sa ramana sotul in CCC pana la 2 ani (cum ar fi concediu de risc maternal pentru alaptare)? Mentionez ca serviciul meu presupune munca de birou, fara expunere la substante periculoase; insa nu exista camera pentru alaptare.
- la intoarcerea la serviciu voi putea cere reducerea programului de lucru? Daca da, pana la 1 sau 2 ani?
1. Nu sunteti protejata de prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor decat daca beneficiati de concediu crestere copil (CCC).
2. - Varianta cea buna ar fi sa intrati dvs. in CCC.
- Puteti sa solicitati si concediu fara plata, cu acordul angajatorului..
3. - Deoarece dvs. vreti sa stati acasa ci copiii alta varianta ar fi ca tatal copiilor sa solicite direct stimulentul de insertie (fara sa intre in CCC) de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
1. Chiar nu sunt protejata in nici un fel ca si mama care a nascut de curand? Poate intru la un alt paragraf sau alta lege. Imi vine greu sa cred ca mamele care nu opteaza pentru concediu de crestere copil si aleg sa se intoarca la serviciu nu beneficiaza de nici un fel de protectie din partea statului. Mentionez ca la data la care ma voi intoarce la serviciu vor fi trecut 4 luni de la iesirea din concediul de maternitate si 7 luni de la nasterea copiilor.
2. Nu mai exista nici un altfel de concediu (sau alta forma) pe care il pot lua (in afara de fara plata) intre cele 3 luni de la concediul maternal si pana la 7 luni?
3. Pot cere reducerea programului de lucru cu 2 ore la intoarcerea mea la serviciu? Daca da, pana la 1 sau 2 ani?
1. Puteti solicita reducerea programului de lucru cu 2 ore pentru alaptarea copilului pana la varsta de 1 an.
2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 17.
(1) Angajatorii sunt obligaţi sã acorde salariatelor care alãpteazã, în cursul programului de lucru, douã pauze pentru alãptare de câte o orã fiecare, pânã la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasãrii dus-întors de la locul în care se gãseşte copilul.
(alineat modificat prin art. unic pct. 5 din Legea nr. 25/2004, în vigoare de la 14 martie 2004)
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alãptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sãu de muncã cu douã ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncã, acordate pentru alãptare, se includ în timpul de muncã şi nu diminuiazã veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) În cazul în care angajatorul asigurã în cadrul unitãţii încãperi speciale pentru alãptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienã corespunzãtoare normelor sanitare în vigoare.