Firma noastra a participat la un targ in Romania, platind chirie si TVA-ul aferent.
Firma din Italia (noi fiind distribuitorii lor in Romania) doreste sa cotizeze 50% la cheltuiala cu chiria, urmand ca noi sa emitem factura catre ei.
Intrebarea mea este: Cum se emite factura pentru partea lor de cotizatie dpdv al TVA-ului si cum apare aceasta in D300 si D390?
Stiu ca daca firma organizatoare ar fi facturat direct, aceasta ar fi emis FF cu taxare inversa. Dar in cazul facturarii contributiei de catre firma noastra, cum recuperam TVA-ul platit pentru partea lor de contributie?
conform art. 133, alin 4, lit. a) din codul fiscal, locul prestarii serviciilor de inchiriere este considerat a fi locul unde este situat imobilul, in cazul nostru, romania.
asadar factura o veti intocmi cu tva intrucat ati dedus tva la achizitia serviciului.
operatiunea nu se inscrie in declaratia 390, iar in decontul de tva o treceti la rd. 9
aveti si posibilitatea sa facturati in regim de scutire, conform art. 141, alin 2, lit. e) cod fiscal, insa va trebui sa ajustati taxa dedusa.
de unde stiti ca firma organizatoare ar fi emis factura cu taxare inversa direct catre firma din italia?
in cazul unor astfel de servicii, nu conteaza unde este stabilit beneficiarul, pentru ca, asa cum am mai precizat, locul prestarii se considera a fi locul unde este situat imobilul inchiriat, facand exceptie de la regula generala B2B.
deci in toate cazurile, factura se va emite cu tva 24% sau in regim de scutire, iar in decl. 390 se inscriu doar prestarile de servicii pentru care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul in tara sa, ceea ce nu este cazul nostru.
Eu consider ca nu puteti factura chirie, pt ca firma nu este proprietara spatiului despre care este vorba. Ar putea fi vorba de subinchiriere, dar pt aceasta trebuie sa aveti acceptul in contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul imobilului.
Inchirierea este o activitate scutita de tva (caz in care se face ajustarea tva de la achizitia imobilului), pt a factura cu tva trebuind facuta o notificare in care sa se mentioneze care este imobilul pt care se opteaza taxarea inchirierii si procentul din suprafata totala a cladirii pt care se opteaza. O astfel de notificare nu puteti face pt ca firma nu este proprietara spatiului.
Locul prestarii in cazul inchirierii este intradevar locul unde imobilul este situat, dar pt a factura cu tva trebuie exprimata optiunea prin acea notificare.
Oricum pt a putea factura un serviciu trebuie sa existe un contract de prestari servicii intre firma dvoastra si partenerul din Italia. Vedeti acolo ce este trecut, iar in functie de aceasta stabiliti ce serviciu i-ati prestat.
Facind referire la un tirg organizat in Romania, la care ati participat in colaborare cu partenerul dvoastra din Italia, consider ca va incadrati la alin 7 al art 133.
"(7) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), locul următoarelor servicii este considerat a fi:
b) locul în care evenimentele se desfăşoară efectiv, pentru serviciile legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educaţionale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi târgurile şi expoziţiile, precum şi pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile."
Acest lucru inseamna ca trebuie sa-i facturati cu tva, locul prestarii acestui serviciu auxiliar fiind Romania, locul unde respectivul tirg a fost organizat.
La fel de bine poate fi considerat un serviciu de marketing, pt ca nici un angajat al firmei din Italia nu a participat efectiv la tirg, dvoastra promovindu-i lui produsele prin angajatii proprii. In acest caz se factureaza fara tva, locul prestarii fiind locul unde beneficiarul isi are stabilit locul activitatii economice.
cu tot respectul, dar art. 133, alin 7 se refera la cu totul altceva
În sensul art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal:
a) acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, științifice, educaționale, de divertisment sau la alte evenimente similare cuprinde servicii constând în acordarea dreptului de intrare la un eveniment, în schimbul unui bilet sau al unei taxe. Numai serviciile care au drept caracteristică esențială garantarea unui astfel de drept de intrare sunt privite ca acces la un eveniment
b) conceptul de acces la un eveniment cuprinde următoarele servicii, fără a se limita la acestea:
1. acordarea dreptului de intrare la spectacole, piese de teatru, reprezentații de circ, parcuri de distracții, concerte, târguri, expoziții și alte evenimente similare, inclusiv pe bază de abonamente
firma a participat la targ ca si expozant, inchiriind un spatiu comercial, nu a participat la targ in calitate de vizitator, platind un bilet de intrare.
Pt Xerxes: Aveti dreptate, varianta de cod fiscal si norme aferente pe care am consultat-o nu avea actualizat la norme si ceea ce ati citat dvoastra. Este varianta publicata pe anaf.ro :">
In acest caz ramine varianta serviciilor de marketing (promovare produse la tirguri si expozitii), varianta care se factureaza fara tva, locul prestarii fiind acolo unde beneficiarul este stabilit.