buna ziua, as dori sa stiu si eu ce acte imi sunt necesare pentru o reabilitare judecatoreasca si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurg (ce trebuie sa fac la primul termen, la urmatoarele, etc..). De asemenea, pur informativ (pentru ca nu cred ca o sa imi permit) daca mi-as angaja un avocat trebuie sa ma mai prezint la judecatorie? Va multumesc mult.
Buna ziua.
In acest tip de problema as dori si eu sa ma sfatuiti. Am executat pedeapsa si am fost eliberat conditionat la data de 15 iulie 2008. Am fost condamnat pentru 2 fapte (10 luni cu suspendare, art 215 si 10 luni cu executare art 208 prin adunare- furtul a fost comis in perioada de supraveghere a pedepsei pentru delapidare) la 1, 8 ani cu executare. In penitenciar am fost folosit la munci, am avut un comportament exceptional (am si o caracterizare solicitata ce dovedeste acest lucru) si nu am avut nici un raport de pedepsire, am studii superioare, am muncit in permanenta, casatorit, copil de 2 ani. Date fiind aceste conditii cand pot beneficia de reabilitare judecatoareasca? Exista vreo varianta prin care pot solicita mai devreme acest lucru? Tare ma incurca la angajare cazierul si in loc sa evoluez profesional...... .Nu mai spun de partea sociala dar asta este alt aspect.
O alta intrebare ar fi legata de aspectul acordarii indemnizatiei de somaj. Daca tot nu ma pot angaja, macar sa pot beneficia de acest ajutor. Date concrete: inainte de a fi arestat am muncit in continuu 3 ani. La mintea cocosului ar fi sa pot beneficia de acest ajutor pentru ca nici un angajator nu ma va angaja cu cazier si mai ales ca intreruperea cotizarii la fondul pentru somaj a fost sistata chiar de organismele statului. Ma rog....o mie d vorbe nu fac doi bani. Are cineva un raspuns sau macar o trimitere catre o lege sau regulament care sa ma ajute in cea de-a doua problema? Mentionez ca ANOFM da din umeri cand ii intreb despre asta.
Cu stima,
@incepatorius
Reabilitarea face sa înceteze decaderile si interdictiile, precum si incapacitatile care rezulta din condamnare.
Reabilitarea nu are ca urmare obligatia de reintegrare în functia din care infractorul a fost scos în urma condamnarii ori de rechemare în cadrele permanente ale fortelor armate sau de redare a gradului militar pierdut.
De asemenea, reabilitarea nu are efecte asupra masurilor de siguranta, cu exceptia celei prevazute în art. 112 lit. d).
Art. 134. – Reabilitarea de drept
Reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnãrii la amendã sau la pedeapsa închisorii care nu depãseste un an, dacã în decurs de 3 ani condamnatul nu a sãvârsit nicio altã infractiune.
Reabilitarea persoanei juridice are loc de drept dacã în decurs de 3 ani, de la data la care pedeapsa amenzii sau, dupã caz, pedeapsa complementarã, a fost executatã sau consideratã ca executatã si persoana juridicã nu a mai sãvârsit nicio altã infractiune.
Art. 135. - Reabilitarea judecatoreasca
Condamnatul poate fi reabilitat, la cerere, de instanta judecatoreasca:
a) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de un an pâna la 5 ani, dupa trecerea unui termen de 4 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
b) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani pâna la 10 ani, dupa trecerea unui termen de 5 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
c) în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei pronuntate;
d) în cazul pedepsei detentiunii pe viata comutate sau înlocuite cu pedeapsa închisorii, dupa trecerea unui termen de 7 ani, la care se adauga jumatate din durata pedepsei cu închisoare.
Procurorul general poate dispune, în cazuri exceptionale, reducerea termenelor prevazute în acest articol.
Art. 136. - Calculul termenului de reabilitare
Termenele prevazute în art. 134 si 135 se socotesc de la data când a luat sfârsit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris.
Pentru cei condamnati la pedeapsa cu amenda termenul curge din momentul în care amenda a fost achitata sau executarea ei s-a stins în alt mod.
În caz de gratiere totala sau de gratiere a restului de pedeapsa, termenul curge de la data actului de gratiere.
Art. 137. - Conditiile reabilitarii judecatoresti
Cererea de reabilitare judecatoreasca se admite daca cel condamnat întruneste urmatoarele conditii:
a) nu a suferit o noua condamnare în intervalul prevazut în art. 135;
b) îsi are asigurata existenta prin munca sau prin alte mijloace oneste, precum si în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de munca;
c) a avut o buna conduita;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora a fost obligat, afara de cazul când partea vatamata a renuntat la despagubiri, sau când instanta constata ca cel condamnat si-a îndeplinit în mod regulat obligatiile privitoare la dispozitiile civile din hotarârea de condamnare.
Când instanta constata ca nu este îndeplinita conditia de la lit. d), dar aceasta nu se datoreste relei-vointe a condamnatului, poate dispune reabilitarea.
Art. 138. - Reînnoirea cererii de reabilitare
În caz de respingere a cererii de reabilitare, nu se poate face o noua cerere decât dupa un termen de 3 ani, în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dupa un termen de 2 ani în cazul condamnarii la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani si dupa un termen de un an în celelalte cazuri; aceste termene se socotesc de la data respingerii cererii.
Conditiile aratate în art. 137 trebuie sa fie îndeplinite si pentru intervalul de timp care a precedat noua cerere.
Când respingerea cererii se bazeaza pe lipsa de forme, ea poate fi reînnoita potrivit dispozitiilor Codului de procedura penala.
Art. 139 - Anularea reabilitarii
Reabilitarea judecatoreasca va fi anulata când dupa acordarea ei s-a descoperit ca cel reabilitat mai suferise o alta condamnare, care daca ar fi fost cunoscuta, ducea la respingerea cererii de reabilitare.
Daca va angajati un avocat el va va reprezenta in instanta si nu e nevoie de prezenta dvs.(dar e indicata).
si daca sunteti draguta, imi puteti spune si ce se va intampla la termenele de judecata (din experienta dvs profesionala), ma refer cand mi se da cuvantul pe probe? ce probe trebuie sa propun... va rog, bugetul chiar nu imi permite un avocat. De asemena de unde pot gasi un model de cerere, pt ca nu am reusit sa gasesc pe net :(
Uite un model de cerere :)
DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul(a) .............................................., identificat(a) cu C.I. seria ......... nr. ........, domiciliat(a) in ............................................./Subsemnatul(a) .............................................., identificat(a) cu C.I. seria ......... nr. ........, domiciliat(a) in ............................................., in calitate de sot/ruda de gradul ..... cu defunctul ...., va rog sa dispuneti
Reabilitarea judecatoreasca cu privire la condamnarea (condamnarile) pe care le-am/a suferit.
Motivare:
In fapt, prin Sentinta(Decizia) Penala nr ............ din .............. a judecatoriei ..................., am/a fost condamnat(a) la .......................... inchisoare pentru savarsirea infractiunii prevazuta in art. ..........
Pedeapsa am/a executat-o de la data de pana la data de ..........................................
Mentionez faptul ca ............................................................................................... De la data executarii si pana in prezent nu am/a mai suferit o noua condamnare in intervalul de timp prevazut de art. 135 Cod Penal, iar in aceasta perioada
- mi-am asigurat existenta prin munca la societatea ......... sau prin alte mijloace oneste(se mentioneaza care sunt acelea)
- am varsta de a fi pensionat/sunt incapabil de munca, asa cum reiese din ....(se specifica actele)
- am avut o buna conduita si am achitat in intregime cheltuielile de judecata si despagubirile civile la plata carora am fost obligat(a),conform chitantei nr ...............
De la executarea pedepsei am locuit in urmatoarele localitati la urmatoarele adrese: ........................................................................... In acest interval de timp am muncit in urmatoarele locuri ..........................................................................
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 137 Cod Penal si art. 494-498 Cod Procedura Penala.
Dovada cererii o fac cu urmatoarele acte pe care le anexez:
- copie legalizata a hotararii de condamnare;
- fisa de liberare din penitenciar;
- adeverinta nr. ........ din ..........., eliberata de unitatea la care am lucrat;
- chitanta de achitare a despagubirilor civile;
- chitanta de achitare a cheltuielilor judiciare;
- caracterizare de la unitatea la care lucrez din care sa rezulte faptul ca am avut o buna comportare.
etc. (se ataseaza toate actele necesare in sustinerea cererii)
De asemenea, va rog sa dispuneti atasarea Dosarului nr. ..... din ......., in care s-a pronuntat hotararea prin care am fost condamnat.
Data depunerii
Semnatura,
DOMNULUI PRESEDINTE AL ....................................................................................
Cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii:
a) nu a suferit o nouă condamnare în intervalul prevăzut în art. 135;
b) îşi are asigurată existenţa prin muncă sau prin alte mijloace oneste, precum şi în cazul când are vârsta de a fi pensionat sau este incapabil de muncă;
c) a avut o bună conduită;
d) a achitat în întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat, afară de cazul când partea vătămată a renunţat la despăgubiri, sau când instanţa constată că cel condamnat şi-a îndeplinit în mod regulat obligaţiile privitoare la dispoziţiile civile din hotărârea de condamnare.
Potrivit art.13 alin.1 lit.b din Legea nr.290/2004, persoanele inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii: a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept.
Probele le veti solicita la primul termen de judecata.
Pe langa probele indicate de colegul meu, puteti solicita audierea unui martor care sa ateste imprejurarea ca v-ati reintegrat in societate, ca aveti un comportament bun, ca va asigurati existenta prin munca, etc.
Aceste aspecte pot fi confirmate si printr-un proces verbal intocmit de Politia de Proximitate(parca)din orasul in care locuiti, insa, de regula, aceste relatii sunt solicitate oficial de catre instanta de judecata..
Copia legalizata a hotararii de condamnare o solicitati de la arhiva instantei de care ati fost condamnat, dovada achitarii cheltuielilor de judecata o solicitati de la Biroul penal, cheltuielile judiciare-de la fisc si cam atat.
Mai este nevoie si de fisa cazierului judiciar.
Mult succes!;)