Buna ziua,
Am urmatoarea speta careia sper sa ii gasesc o solutie de rezolvare cu ajutorul Dumneavoastra.
In luna septembrie a anului 1996 X cumpara, in temeiul legii 112/1995 un imobil (teren + constructii - 2 cladiri), avand interdictie de transfer al dreptului de proprietate al imobilului pe o perioada de 10 ani.
In luna octombrie a aceluiasi an, X este semnatarul unor contracte de schimb, prin care ofera lui Y, imobilul cumparat in baza legii 112/1995, in schimbul a doua apartamente.
In anul 1998 Z si X semneaza un antecontract de vanzare cumparare pentru acelasi imobil dobandit in baza legii 112/1995, prin care X promite vanzarea imobilului format din teren si doua corpuri de constructie dupa trecerea termenului de interdictie de 10 ani si obtinerea titlului de proprietate pentru cel de-al 3lea corp de constructie situat pe acelasi teren.La momentul semnarii antecontarctului de vanzare cumparare, promitentul vanzator declara pe proprie raspundere ca imobilul ce face obiectul antecontractului nu este grevat de sarcini sau servituti si ca asupra lui nu exista litigiu judecatoresc, ca imobilul nu este instrainat si ca se obliga sa nu instraineze imobilul sau sa il greveze in niciun mod pana la perfectarea vanzarii.Antecontractul de vanzare cumparare este notat in cartea funciara a imobilului.
Dupa semnarea contractelor de schimb intre X si Y, au fost incheiate contracte de vanzare cumparare succesive, catre terte parti.
Atat pentru contractele de schimb cat si pentru cele de vanzare cumparare s-a constatat nulitatea absoluta prin hotarari definitive si irevocabile, imobilul revenind in proprietatea lui X si in patrimoniul lui Z.
La expirarea interdictiei de vanzare de 10 ani prevazuta de legea 112/1995 (art.9), Z notifica pe X sa se prezinte in fata notarului pentru perfectarea vanzarii, asa cum prevede antecontractul de vanzare cumparare.
Avand in vedere ca X a refuzat perfectarea vanzarii prin neprezentare in fata notarului, Z demareaza o actiune in instanta ce are ca obiect "pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contarct de vanzare cumparare". Dosarul este suspendat pana la solutionarea irevocabila a actiunii prin care Y solicita sa se constate nulitatea absoluta a antecontarctului de vanzare cumparare ( dosarul se afla in al II-lea Ciclu procesual, in care avem o hotarare data de instanta de Apel prin care lui Y i se respinge actiunea ca fiind introdusa de o persoana fara calitate procesuala activa).
Intre timp, Y demareaza in anul 2010 o alta actiune ce are ca obiect "Pretentii", in care X are calitate de parat, prin care solicita repunerea partilor in situatia anetrioara semnarii contractelor de schimb, iar daca acest lucru nu este posibil, socicita obligarea paratului la plata unor despagubiri echivalente cu valoarea actuala de circulatie a imobilelor oferite prin contarctele de schimb (+ niste sume de bani pe care Y pretinde ca le-a imprumutat de-a lungul vremii lui X).
X depune intampinare prin care aduce la cunostinta faptul ca este in imposibilitate de a executa repunerea partilor in situatia anterioara, deoarece a vandut imobilele pe care le-a primit in schimb, declara ca este de acord cu cuantumul despagubirilor solicitate de Y si se obliga sa le achite.
La sfarsitul anului 2010 Y obtine o hotarare definitiva si irevocabila, o investeste cu formula executorie, iar in luna iunie a anului 2011 deschide dosar de executare silita asupra imobilului care se afla in patrimoniul lui Z (in urma semnarii antecontractului de vanzare cumparare).
Executorul judecatoresc noteaza in cartea funciara a imobilului atat dosarul de executare cat si somatia trimisa catre debitorul X. Somatia este ultimul act de executare intreprins de executor pana la aceasta data si are termen de plata - 29.09.2011.
Z nu are momentan calitate procesuala in dosarul de executare, nefiindu-i comunicat niciun act in acest sens.
Avand in vedere calitatea de promitent cumparator dobandita cu mult inaintea inceperii executarii silite a imobilului, vreau sa fac contestatie la executare cu suspendarea executarii pana la solutionarea dosarului prin care solicit pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de vanzare cumparare.
Apreciati ca o astfel de actiune are sanse reale de castig? Sau imi asum riscul ca instanta sa aprecieze ca nu am calitate procesuala activa, avand in vedere ca nu am fost parte in dosarul de pretentii in urma caruia Y a obtinut un titlu executor si nici nu am fost notificata de catre executor despre urmarirea bunului imobil?
In speranta ca speta mea va va trezi interesul,
Va multumesc anticipat!