avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare- ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare- urgent

x in decembrie 1993 a cumparat pe baza de zdelca de la y o suprafata de teren.y refuza sa intocmeasca actul de vanzare cump in forma autentica.
1)care este termenul de prescriptie in care poate introduce x o actiune prin care solicita pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de vanzare cumparare?
2)y nu are titlu de proprietate doar un contract de vanzare cumparare autentic prin care achizitionat de la z acea suprafata de teren;
3)i-ar respinge actiunea lui x pe motiv de prematyr introdusa?
4)care este temeiul juridic in baza caruia poate introduce aceasta actiune?
Cel mai recent răspuns: warlocklawyer , utilizator 08:52, 24 Aprilie 2007
art.27 din legea 7/1996
Pentru a stabili daca o asemenea actiune in perfectarea contractului de vanzare mai este inca in termen sau nu, va trebui ca clientul sa iti raspunda la o intrebare: a fost inamanata si posesia bunului pana la acest moment sau nu? Daca nu a fost predata posesia bunului pana la acest moment, atunci o asemenea actiune se considera prescrisa (a se vedea practica CSJ in anii 1995-1997); daca promitentul cumparator are posesia, se considera ca acesta este in termen, intrucat in permanenta a existat o recunoastere a promitentului vanzator, prin faptul inmanarii posiesiei bunului.

Nu se intelege din ipoteza descrisa de catre tine despre care titlu de proprietate si contract de vanzare cumparare este vorba in persoana lui z. In orice caz, sa nu fie o confuzie intre titlul de proprietate emis in baza legii nr. 18 si un contract de vanzare-cumparare.
Mmm...iar in ceea ce priveste temeiurile in drept:

art. 1073, 1077 din Codul civil si art. 5 alin. 2, Titlul X “Circulaţia juridică a terenurilor” din Legea 247/2005.

Astfel, potrivit art. 5 alin. 2 din legea menţionată:

“În situaţia în care după încheierea unui antecontract cu privire la teren, cu sau fără construcţii, una dintre părţi refuză ulterior să încheie contractul, partea care şi-a îndeplinit obligaţiile poate sesiza instanţa competentă care poate pronunţa o hotărâre care să ţină loc de contract.”

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestatie tabulara vladvlad vladvlad Am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru o suprafata de teren, intrand totodata si in posesia acestui teren. Promitentul vanzator a dobandit ... (vezi toată discuția)
Actiune in rectificare cf ContSters43393 ContSters43393 Am urmatorul caz : [b]X srl [/b] achizitioneaza de la [b]Y srl [/b]doua suprafete de teren . Prin sentinta civila, instanta pronunta o hotarare care tine loc ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta invocata de o persoana fara interes kyrrdan kyrrdan Ce solutie se impune in acest caz din partea instantei? Analizeaza mai intai lipsa de interes a partii si lasa actul valabil, sau, in virtutea rolului activ, ... (vezi toată discuția)