avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cazier
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cazier

dupa cati ani ti se sterge fapta savarsita de viol,ca cazierul sa fie curat.va multumesc
In cazul dvs. dupa4 ani plus jumatate din pedeapsa aplicata. Termenul de reabilitate incepe sa curga de la data la care pedeapsa se poate considera executata, nu de la data liberarii conditionate.In cazul dat nu este incidenta reabilitarea de drept, ci, cum v-am spus, trebuie sa daceti cerere de reabilitare judecatoreasca. Termenul pare implinit, astfel ca nu va fi prematur introdusa.
In afara termenului mai trebuie implinite si alte conditii.
Ati achitat despagubirile civile catre partea vatamata?
Pentru a depune cererea de reabilitare judecatoreasca trebuie sa depuneti , atasat la aceasta :
1.dovada de achitare a despagubirilor civile
2.dovada de achitare a cheltuielilor judiciare catre stat
3.copie de pe seninta de condamnare cu mentiunea "definitiva"
4.caracterizari din partea unor persoane care va cunosc , de la locul de munca si din societate , de exemplu vecini de bloc.

Pentru lamurirea dvs in vederea formularii cererilor si pentru a cunoaste toate posibilitatile :

Cererea de reabilitare judecătoreasca trebuie să cuprindă date cu privire la cel care face cererea, condamnarea pentru care se cere reabilitarea si fapta pentru care a fost pronunţata acea condamnare , motivele în fapt şi în drept , mijloacele de probă în susţinerea ei, data depunerii şi semnătura.
Cererea de reabilitare judecătoreasca se formuleaza de către condamnat, iar după moartea acestuia, de soţ sau de rudele apropiate care , pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.
Condamnatul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii :
-să nu fi suferit o noua condamnare
-in cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an pana la 5 ani – 4 ani la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate
-in cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani pana la 10 ani – 5 la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate
-in cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani – 7 ani la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate
-in cazul pedepsei detenţiunii pe viata comutate sau înlocuite cu pedeapsa inchisorii – 7 ani la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoarea
-să aibă asigurată existenţa prin munca sau prin alte mijloace oneste
-să fi avut o buna conduită
-să fi achitat in întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat.

Termenul se socoteşte de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris ori de la data actului de graţiere .
Competentă să soluţioneze judecarea cererii de reabilitare judecătoreasca este instanţa:
1.care a judecat in prima instanţa cauza în care a fost pronunţata sentinta de condamnare pentru care se solicita reabilitarea
2.instanţa corespunzătoare in a cărei rază teritorială domiciliază condamnatu( competenta dupa domiciliul petentului )

Instanţa poate dispune :
1. respingerea cererii ( in cazuri cum ar fi : când cererea a fost introdusă înainte de termenul legal, când lipsesc anumite date esenţiale din cuprinsul cererii, etc.)
2. suspendarea examinării cererii (dacă s-a pus in mişcare acţiunea penală printr-o altă infracţiune săvârşită de condamnat)
3.admiterea şi soluţionarea prin hotărâre a cererii

In cazul respingerii a cererii de reabilitare, nu se poate formula o noua cerere decât după :
1/ un termen de 3 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani
2/ după 2 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani
3/ după 1 an, în alte cazuri.
Termenele se socotesc de la data respingerii cererii.
Hotărârea prin care instanţa rezolva cererea de reabilitare este supusă apelului, iar hotărârea pronunţata de instanţa de apel este supusa recursului.
Ultima modificare: Duminică, 25 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Expunerea domnului R.Gabi este completa si ar trebui sa o analizati temeinic.
Printr-o simpla cerere nu inseamna ca veti fi reabilitat judecatoreste.
Instanta va verifica toate cerintele legale si probele depuse de dvs. in sustinerea cererii de reabilitare judecatoreasca.
Buna ziua. Sa inteleg, din raspunsurile dv., ca certificatul de cazier judiciar va fi alb din momentul pronuntarii reabilitarii judecatoresti?

Alte discuții în legătură

Cazier anonim2012 anonim2012 Am fost condamnat in 1996 la 5 ani de inchisoare din care am facut 2 ani si ceva luni, sunt nelamurit in legatura cu o problema si anume ca nu stiu dupa cat ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea judecatoreasca ContSters75393 ContSters75393 Buna ziua din nou.Daca un inculpat isi achita datoriile fata de partea vatamata pe latura civila care ar fi termenul in care o sa i se faca reabilitarea ... (vezi toată discuția)
Reabilitarea unui cazier cu executarea pedepsei charitondani charitondani spuneti-mi va rog daca am avut un dosar penal cu suspendare in anul 1991 si altul cu executarea pedepsei si sentinta definitiva in anul 1996 pot sa beneficiez ... (vezi toată discuția)