In cazul dvs. dupa4 ani plus jumatate din pedeapsa aplicata. Termenul de reabilitate incepe sa curga de la data la care pedeapsa se poate considera executata, nu de la data liberarii conditionate.In cazul dat nu este incidenta reabilitarea de drept, ci, cum v-am spus, trebuie sa daceti cerere de reabilitare judecatoreasca. Termenul pare implinit, astfel ca nu va fi prematur introdusa.
Pentru a depune cererea de reabilitare judecatoreasca trebuie sa depuneti , atasat la aceasta :
1.dovada de achitare a despagubirilor civile
2.dovada de achitare a cheltuielilor judiciare catre stat
3.copie de pe seninta de condamnare cu mentiunea "definitiva"
4.caracterizari din partea unor persoane care va cunosc , de la locul de munca si din societate , de exemplu vecini de bloc.
Pentru lamurirea dvs in vederea formularii cererilor si pentru a cunoaste toate posibilitatile :
Cererea de reabilitare judecătoreasca trebuie să cuprindă date cu privire la cel care face cererea, condamnarea pentru care se cere reabilitarea si fapta pentru care a fost pronunţata acea condamnare , motivele în fapt şi în drept , mijloacele de probă în susţinerea ei, data depunerii şi semnătura.
Cererea de reabilitare judecătoreasca se formuleaza de către condamnat, iar după moartea acestuia, de soţ sau de rudele apropiate care , pot continua procedura de reabilitare pornită anterior decesului.
Condamnatul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii :
-să nu fi suferit o noua condamnare
-in cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de un an pana la 5 ani – 4 ani la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate
-in cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani pana la 10 ani – 5 la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate
-in cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani – 7 ani la care se adaugă jumătate din durata pedepsei pronunţate
-in cazul pedepsei detenţiunii pe viata comutate sau înlocuite cu pedeapsa inchisorii – 7 ani la care se adaugă jumătate din durata pedepsei cu închisoarea
-să aibă asigurată existenţa prin munca sau prin alte mijloace oneste
-să fi avut o buna conduită
-să fi achitat in întregime cheltuielile de judecată şi despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat.
Termenul se socoteşte de la data când a luat sfârşit executarea pedepsei principale sau de la data când aceasta s-a prescris ori de la data actului de graţiere .
Competentă să soluţioneze judecarea cererii de reabilitare judecătoreasca este instanţa:
1.care a judecat in prima instanţa cauza în care a fost pronunţata sentinta de condamnare pentru care se solicita reabilitarea
2.instanţa corespunzătoare in a cărei rază teritorială domiciliază condamnatu( competenta dupa domiciliul petentului )
Instanţa poate dispune :
1. respingerea cererii ( in cazuri cum ar fi : când cererea a fost introdusă înainte de termenul legal, când lipsesc anumite date esenţiale din cuprinsul cererii, etc.)
2. suspendarea examinării cererii (dacă s-a pus in mişcare acţiunea penală printr-o altă infracţiune săvârşită de condamnat)
3.admiterea şi soluţionarea prin hotărâre a cererii
In cazul respingerii a cererii de reabilitare, nu se poate formula o noua cerere decât după :
1/ un termen de 3 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani
2/ după 2 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani
3/ după 1 an, în alte cazuri.
Termenele se socotesc de la data respingerii cererii.
Hotărârea prin care instanţa rezolva cererea de reabilitare este supusă apelului, iar hotărârea pronunţata de instanţa de apel este supusa recursului.