Buna ziua,
Am cumparat un apartament intr-un imobil care abia se construieste. Deocamdata am semnat doar un precontract. Pe baza acestuia, termenul de predare al apatamentului este de 30 iunie 2008. Constructorul isi rezerva 60 de zile de gratie, perioada in care nu plateste nici o penalizare. Dupa ce expira aceste 60 de zile, urmeaza o perioada in care constructorul se obliga sa plateasca penalitati de 0.15% pe zi din valoarea apartamentului. Cand am intrebat cum voi obtine aceste penalitati mi s-a spus sa-i dau in judecata ca altfel ei nu platesc. Intrebara mea este: Daca ii dau in judecata am sanse 100% sa castig pe baza a ceea ce scrie in precontract? Cam cat ar costa cheltuielile de judecata? In cazul in care ii dau in judecata e posibil ca procesul sa se intinda pe o perioada foarte lunga de timp?
Contractul este legea partilor, astfel ca si constructorul trebuie sa-l respecte, nu doar cumparatorul care banuiesc ca a dat banii in transele convenite.
Procesul este singura solutie sa obtineti acele penalitati daca nu va sunt platite de buna voie. Veti obtine castig de cauza pentru ca aveti un contract ( presupun ca este si in forma autentica) si pentru ca veti avea acte cu care sa probati exact termenul de predare al apartamentului - proces-verbal de predare-primire.
Puteti opta pentru procedura somatiei de plata - taxa este de 39 de lei indiferent de valoarea obiectului, si se judeca foarte repede.
Totusi, intelept este sa asteptati incheierea contractului de vanzare-cumparare si predarea apartamentului;)
Poate reusiti sa negociati cu constructorul sa va ofere oarecare facilitati suplimentare pentru compensarea intarzierii...finisaje mai bune etc:D
Precontractul este semnat de ambele parti (plus stampila constructorului) in doua exemplare. Procesul verbal de predare-primire o sa fie semnat probabil la sfarsitul lunii. Este mai bine sa astept sa inchei Contractul la notar si apoi sa ii actionez in justitite (in cazul in care nu ajungem la o cale amiabila).
Multumesc de raspuns.
Sarcina pe imobil
boancamaria
Buna ziua
am achizitionat un apartament intr-un imobil nou anul trecut cu termen de predeare in iulie 2008, nu e nici acum conectat la utilitati dar acum face ... (vezi toată discuția)