avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1030 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... penalitati neexecutare contract
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

penalitati neexecutare contract

Buna ziua.
Am semnat in 2009 un antecontract de vz cumparare apartament cu termen predare CF in 2010. Constructorul ne-a chemat la intabulare abia in 2013.
Mentionez ca avem penalitati prevazute in antecontract si am dori sa le recuperam de la constructor.
Intrebarea mea este daca este posibil sa obtinem aceste penalitati de la constructor ulterior semnarii contractului autentic de vanzare-cumparare, bineinteles in instanta? Adica este posibil sa deschidem un proces de recuperare penalitati, atata timp cat noi am semnat actul autentic?
Este important sa stim acest lucru, intrucat si constructorul are stipulate in antecontract penalitati si in procent chiar mai mare decat avem noi, aplicat la suma exigibila, doar ca penalitatile lui ar putea sa le depaseasca pe ale noastre daca noi nu achitam acum diferenta de pret...
Astept cu interes raspunsul d-voastra.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: password , utilizator 09:05, 25 Iunie 2013
Este important de stiut pentru incalcarea carei obligatii este prevazuta posibilitatea calcularii de penalitati.
Raspunsul este ca in principiu, da, se pot solicita penalitati ulterior semnarii contractului de vanzare-cumparare in forma autentica. Am spus in principiu, intrucat este posibil ca si constructorul sa incerce, prin clauzele din contractul de vanzare+ cumparare sa limiteze dreptul dumneavoastra de a mai solicita astfel de penalitati. Consultati un jurist- avocat care sa citeasca atat antecontractul de vanzare cumparare, cat si contractul propus.
In antecontractul de vanzare-cumparare se mentioneaza la unul din articole: "vanzatoarea se oblige sa finalizeze apartamentul ce face obiectul prezentului contract pana la data de 31 martie 2010"..."prin finalizare se intelege...,inclusiv obtinerea cartii funciare individuale a apartamentului"

Schimbarea destinatiei si CF-ul pentru apartament (spatiu locativ) l-au obtinut acum in 2013 si ne-au chemat la notar in iunie 2013. Noi am refuzat sa semnam contractul, intrucat ne datoreaza penalitati, iar la un alt articol se mentioneaza ca :"din toate sumele datorate se vor scadea mai intai penalitatile".

Problema acum e ca, in cazul unui litigiu, judecatorul poate hotari altceva decat ne asteptam noi, in sensul ca, dupa calculele noastre, ei ar trebui sa ne mai dea bani noua, numai ca nu putem miza pe acest lucru, mai ales daca li se va accepta faptul ca, incepand din 2012 cand au inceput sa faca demersuri de schimbare de destinatie, nu au reusit acest lucru si din cauza autoritatilor.

Cu alte cuvinte, noi nu suntem acum siguri pana la ce data li se vor calcula penalitati: 2012, 2013, iar procentul lor de penalitati aplicat la suma exigibila este mai mare decat al nostru. (0.5% > 0.05%) si la cat dureaza la noi procesele, ar putea depasi penalitatile noastre.
Asa ca, dupa parerea mea, cel mai intelept lucru ar fi sa le platim acum diferenta de pret si sa ne judecam dupa aceea pentru penalitati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Definitie apartament ContSters200727 ContSters200727 Am incheiat un antecontract de vz-cumparare in anul 2009 pentru un apartament situat la demisol, la care ni s-a anexat o copie dupa o autorizatie de construire ... (vezi toată discuția)
Certificare notariala ContSters200727 ContSters200727 Buna ziua! In anul 2009 am incheiat cu un constructor un antecontract de vz-cump a unui apartament, care la mom respectiv nu avea decat autorizatie de spatiu ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie demisol prin hotarare judecatoreasca ContSters200727 ContSters200727 Buna ziua. As dori sa stiu [b]ce pasi ulteriori se fac pentru inscrierea in cartea funciara[/b], [b]dupa ce se obtine schimbarea destinatiei unui demisol din ... (vezi toată discuția)