Buna ziua!
In anul 2009 am incheiat cu un constructor un antecontract de vz-cump a unui apartament, care la mom respectiv nu avea decat autorizatie de spatiu tehnic. Ni s-a promis verbal ca se va schimba destinatia, iar obiectul contractului este descris intocmai: "apartament cu living, dormitor, bucatarie, S.A.S. si baie." In luna iunie, i-am chemat pe constructori la notar pentru incheiere act autentic, iar actul emis de notar cuprinde printre altele si urmatoarea mentiune: "Deoarece s-au prezentat toate actele necesare actului de vanzare-cumparare cu exceptia extrasului de carte funciara pentru act autentic si intrucat nu s-a schimbat destinatia imobilului din spatiu tehnic in destinatia de locuinta, contractul de vanzare cumparare nu s-a putut incheia"
Rugamintea mea este sa imi spuneti daca un alt notar ar putea avea o alta interpretare a acestui antecontract de vanzare-cumparare sau daca, in general, notarii au aceasta libertate de a interpreta contractele.
Intreb acest lucru pentru ca noi ne aflam acum in litigiu cu acest constructor si vreau sa stiu, in cazul in care ne va chema si el la notar, acel notar ales de dansul poate da o alta interpretare acestui antecontract decat cea pe care a dat-o notarul la care am fost prima data.
Va multumesc si astept cu mare interes raspunsul d-voastra.
Antecontractul are menirea de a conferi partilor certitudinea ca nici una dintre ele nu va da inapoi de la intentia realizarii contractului pe care urmaresc sa-l incheie. Notarul nu poate tine cont decat de vointa partilor. In acest caz, fara a tine seama de notarea facuta la notar, dvs. v-ati obligat sa cumparati o locuinta iar constructorul sa v-o vanda...
Multumesc pentru raspuns.
Intrebarea mea este, daca notarul a concluzionat ca acest constructor nu poate sa vanda, intrucat nu are extras funciar pentru destinatia de locuinta, un alt notar ar putea interpreta altceva, avand in vedere starea de fapt si actele prezentate?
Noi vrem sa cumparam in continuare, dar un apartament-locuinta, asa cum este descris si in antecontract ori acest constructor nu poate sa ne prezinte CF pt locuinta.
Actul de vanzare-cumparare nu poate fi incheiat decat in forma autentica, forma care impune prezentarea CF, autorizatie de construire sau document cu valoare similara, certificat de sarcini fiscale etc.