avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dizolvare sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dizolvare sindicat

Buna ziua
AM si eu o intrebare legata de dizolvarea unui sindicat.
La momentul infiintari, acum cativa ani, au fost peste 80 de membri, toti cotizanti. In momentul de fata au ramas doar 3 pers si o suma considerabila in cont. Presedinta a hotarat dizolvarea sindicatului pt ca nu mai are reprezentativitate intr-o unitate cu 84 de salariati. Conform legii, impartirea fondurilor se face conform statutului. La noi, statutul prevede ca fondurile se impart intre membrii ramasi, deci 3, in raport de contributia fiecaruia. Deci daca unul din cei 3 a cotizat cu 1000 ron, atat are dreptul sa ia inapoi, nu? Daca este asa, ce se intampla cu banii ramasi? Mentionez ca la nivelul unitatii este consituit un alt sindicat, cu membrii din fostul sindicat, iar contul este comun pt cele 2 sindicate. Pot ramane banii in cont si sa fie folositi de noul sindicat?
Multumesc mult, sper ca se intelege dilema mea, am incercat sa fiu cat mai concisa.
Cel mai recent răspuns: ct25exs , utilizator 11:42, 28 Septembrie 2011
In raport de contributia fiecaruia inseamna si perioada in care a cotizat la sindicat nu numai valoarea sumei ...

De asemenea, la dizolvarea sindicatului se poate stabili ca banii ramasi in cont sa fie redirectionati catre nou sindicat.
Multumesc de raspuns. Cotizarea fiecaruia o sa reiasa din statele de plata, inclusiv perioada. Cotizatia o reprezenta un procent din salariu net, nu era o suma fixa. Eu am dat un exemplu de suma, luand in calcul aceste aspecte.
Iar in ceea ce priveste ca suma de bani ramasa sa fie lasata noului sindicat, doar daca este prevazuta de lege o asemenea posibilitate, deoarece de bunavoie, cea care doreste dizolvarea nu o va face. Sa ramai cu peste 9000 ron in mana e ceva in ziua de azi si nu cunosc pe nimeni care sa ii cedeze de bunavoie :P
intr-adevar , asa este ... insa dizolvarea nu o poate decide numai presedinta , ci toti cei 3 membri ramasi ...
Din pacate, nici unul nu doreste ca banii sa treaca la celalalt sindicat, vor sa ii retraga ei pe toti. Au temei legal? In cazul in care nu au voie sa ia decat sumele raportate la contributia fiecaruia, conform statut, ce se intampla cu banii ramasi in cont?
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare sindicat ghibirdicgizella ghibirdicgizella BUNA ZIUA As dori sa aflu modalitatea prin care se poate desfiinta un sindicat ,si ce se intimpla cu ... (vezi toată discuția)
Pot cere restituirea cotizatiei de la sindicat raduradulescu raduradulescu buna seara . ani de-a randul am cotizat la organizatia de sindicat si de cateva luni in unitatea noastra a luat fiinta o alta organizatie de sindicat unde m-am ... (vezi toată discuția)
Dizolvare sindicat miytyi miytyi Buna seara! Ma intereseaza care sunt pasii pe care eu, in calitate de presedinte, trebuie sa-i urmez pentru dizolvarea unui sindicat care nu mai are cei 15 ... (vezi toată discuția)