avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deschidere succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deschidere succesiune

Buna ziua la toata lumea!

Va rog ajutati-ma cu un raspuns:
Tatal meu a murit de curand, eu fiind singurul copil. As vrea sa stiu cat timp avem eu si mama pentru deschiderea succesiunii, ce cota ne revine fiecareia dintre noi din bunurile lor comune (nu avea nimic numai pe numele lui), daca eu pot renunta la tot in favoarea mamei, ea devenind astfel unic mostenitor?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adelina_71 , utilizator 12:21, 9 Februarie 2009
cota mamei e de 1/4 din averea ramasa de la tata (prin avere intelegand partea tatalui din bunurile dobandite impreuna cu mama = teoretic jumatate)
cota copilului este de 3/4 din averea tatalui.

De exemplu, daca averea ramasa e o casa, in final mama va avea 5/8 din ea (adica 1/2 partea ei + 1/4 din 1/2 partea tatalui) iar dvs. 3/4 din 1/2 adica 3/8 din casa.

Nu v-as sfatui sa renuntati la succesiune. Asta e o greseala pe care prea multi o regreta mai tarziu. La ce v-ar ajuta renuntarea? Aveti vreun motiv?

Termenul de optiune succesoarala (accept sau renunt) este de 6 luni de la data decesului.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2008
romascanu, moderator
Actiunea in iesire din indiviziune este una imprescriptibila , in sensul ca poate fi introdusa oricand , competenta fiind judecatoria in a carei raza teritoriala se afla bunul imobil.
Dvs puteti renunta la mostenire in favoarea mamei.
Nu puteti renunta in favoarea unei persoane determinate, in speta mamei, renuntarea fiind pur abdicativa.
Foarte important de stiut, ca In situatia in care exista mostenitori legali, cum ar fi parinti , frati, matusi, verii primari, acestia vor veni la mostenire in concurs cu mama, partea dvs din mostenire profitand acestora.
Pentru aceste motive si nu numai, personal nu recomand renuntarea la mostenire, eventual in prealabil sa va sfatuiti cu un avocat.
Dar mama poate renunta in favoarea copiilor? atunci mai vin fratii la mostenire?
Prin renuntarea la mostenire se intelege manifestarea de vointa succesibilului care, exercitandu-si dreptul de optiune succesorala in termenul legal, declara ca nu doreste sa uzeze de drepturile pe care vocatia sa succesorala i le confera, desfiintand retroactiv titlul sau de mostenitor.
Renuntarea la succesiune desfiinteaza retroactiv titlul de mostenitor al renuntatorului, acesta fiind considerat o persoana straina de mostenire.

Prin urmare, daca mama renunta la mostenire atunci masa succesorala se va imparti intre copii defunctului.

Alte discuții în legătură

Cedare drepturi mostenire mwijng mwijng Buna ziua tuturor, Adresez o intrebare celor in masura sa ma sfatuiasca in urmatoarea privinta: tatal meu a decedat acum 5 luni. Dimpreuna cu fratele meu si ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune alinoana alinoana Buna ziua, Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si ... (vezi toată discuția)
Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)