avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... schimbare nume familie persoana decedata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

schimbare nume familie persoana decedata

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatoarea speta.

Sotul decedat are scris in certificatul de nastere si de deces numele de familie cu "â", in certificatul de casatorie figureaza cu "a" iar sotia si copii au toate actele cu "a".
Mentionez ca si fratele decedatului figureaza in acte tot cu "a".

Care este procedura de urmat pentru a putea rectifica numele decedatului? Cat timp dureaza?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters63637 , utilizator 17:30, 8 Septembrie 2008
Dar o declaratie de notorietate nu v-ar servi? Cum ca X.... scris cu â este una si aceasi persoana cu X... scris cu a.

Altfel: L 119/1996
Art. 571. - (1) Rectificarea actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe marginea acestora se face în temeiul dispoziţiei primarului unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare actul de stare civilă, din oficiu sau la cererea persoanei interesate.
(2) Cererea de rectificare a actelor de stare civilă şi a menţiunilor înscrise pe acestea, însoţită de actele doveditoare, se depune la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor care are în păstrare actul de stare civilă sau la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu. Cererea se soluţionează în termen de 30 de zile, prin emiterea dispoziţiei prevăzute la alin. (1), care se comunică solicitantului în termen de 10 zile de la data emiterii.
(3) Dispoziţia prevăzută la alin. (1) poate fi contestată la instanţa judecătorească în a cărei rază teritorială îşi are sediul autoritatea emitentă, în condiţiile legii.
(4) Actele de stare civilă reconstituite nu pot fi rectificate.


Dar problema e ce acte se rectifica? Actele defunctului ori cele de casatorie si cele de nastere ale copiilor?
in functie de interesul urmarit, fie rezolvati cum spune colega, fie cu o simpla declaratie de notorietate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gresit numele copilului la tata in certificat de nastere daniela andor daniela andor buna ziua!va rog sa-mi spuneti ce pot face sa pot schimba numele in certificatul de nastere la tata este gresit cu o litera.eu sant toullabi hamid reza si sant ... (vezi toată discuția)
Greseala intr-un act de stare civila myoara69 myoara69 bunicul se numeste DES....in .certificatul de casatorie sa gresit DAS..bunicul este decedat si vreau sa deschid succesiunea cu bunica si ea avand identitatea ... (vezi toată discuția)
Rectificare prenume in certificatul de nastere Luminida Luminida Pe certificatul de nastere al baiatului meu este trecut incomplect numele mamei In cazul acesta ce se poate face? Baiatul are 8ani.Acum am aflat intimplator ... (vezi toată discuția)