avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pot sa infiintez firma daca sunt in CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pot sa infiintez firma daca sunt in CCC

buna ziua,
doresc sa infiintez firma si sa fiu asociat unic (intreprinzator debutant), sunt in concediu de crestere al copilului.imi afecteaza indemnizatia infiintarea firmei? pot sa fiu administrator?dar daca ma asociez cu cineva si sa fie el administrator?ce solutii am?

multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:25, 27 Septembrie 2011
1. Iata ce spune Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap. De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

2. Asadar puteti infiinta firma dar sa nu obtineti venituri pe aceasta perioada de CCC.
eu vreau sa infiintez firma ca intreprinzator debutant, vreau sa fac proiectul pt a obtine cei 10000 euro de la stat, vreau sa fiu asociat unic, si administrator.Nu o sa iau salariu ca administrator, nu o sa ma angajez cu carte de munca, dar la sfarsitul anului o sa iau dividente si jumatate din profit trebuie reinvestit in firma.

o alta solutie : sa ma asociez cu cineva si sa fie el administrator ...dar la sfarsitul anului tot iau dividente...deci ce solutie am?
1. Dividendele nu se iau in calculul indemnizatiei pentru CCC asa ca puteti sa le incasati.

2. Va redau tot din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Dividendele obţinute de un asociat unic la o societate pot fi luate în calcul la stabilirea indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

Solutie:
Dividendele obţinute de asociatul unic la o societate nu se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului, conform prevederilor art. 2 alin. (1) şi art. 3 din OUG nr. 111/2010. Potrivit art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, dividendele sunt venituri din investiţii, acestea se pot reinvesti, odată cu restul sumei obţinute ca profit care se utilizează de obicei tot pentru investiţii.
Fl0r3ntina a scris:

buna ziua,
doresc sa infiintez firma si sa fiu asociat unic (intreprinzator debutant), sunt in concediu de crestere al copilului.imi afecteaza indemnizatia infiintarea firmei? pot sa fiu administrator?dar daca ma asociez cu cineva si sa fie el administrator?ce solutii am?

multumesc


Nu va afecteaza cu nimic infiintarea firmei , singurul impediment este sa nu realizati venituri din salarii , din activitati independente si/sau din activitati agricole supuse impozitului pe venit ... in caz contrar, se va suspenda plata indemnizatiei.

Puteti fi asociat unic si/sau administrator .... sau puteti desemna pe altcineva administratorul societatii ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului 2016 DragBag DragBag Buna ziua, Va rog sa im ispuenti daca veniturile obtinute din Dividente impozitate conform IMM urilor cu 3% pe venit (societate) si 5% pe divident (persoana ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului - dividende m_andreea m_andreea Buna ziua, As vrea sa stiu daca dividentele se iau in considerare pentru calculul indemnizatiei pentru cresterea copilului. Multumesc. (vezi toată discuția)
Administrator firma si indemnizatie ccc giacris giacris Stiu ca s-a tot discutat pe aceasta problema, insa nu sunt lamurita deloc. Un administrator care este si asociat la o societate comerciala si nu este angajat ... (vezi toată discuția)