avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nu se mai poate institui curatela de catre primarie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nu se mai poate institui curatela de catre primarie?

Buna ziua!
As dori sa stiu daca se mai poate institui curatela prin dispozitia primarului.
Exista ceva zvonuri,dupa Noul Cod Civil ,cum ca s-ar institui curatela doar prin hot.judecatoareasca.
Este adevarat?
Va multumesc pt.timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:55, 26 Octombrie 2011
NU...doar de judecatorie...la voi nu sa facut vreun instructaj?..... tot la primarie vor fi adunate actele ca apoi sa fie inaintate judecatoriei..conf. art.179 din Cod Civil curatele se instituie de instanta de tutela.
cititi cu atentie si asta (am primit-o si io proaspata):
legea nr. 71/2011
" ART. 229
(1) Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile instanţei de tutelă şi de familie se stabilesc prin legea privind organizarea judiciară.
(2) Până la reglementarea prin lege a organizării şi funcţionării instanţei de tutelă:
a) atribuţiile acesteia, prevăzute de Codul civil, sunt îndeplinite de instanţele, secţiile sau, după caz, completele specializate pentru minori şi familie;
b) raportul de anchetă psihosocială prevăzut de Codul civil este efectuat de autoritatea tutelară, cu excepţia anchetei prevăzute la art. 508 alin. (2), care se efectuează de direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului;
c) autorităţile şi instituţiile cu atribuţii în domeniul protecţiei drepturilor copilului, respectiv a persoanei fizice continuă să exercite atribuţiile prevăzute de reglementările în vigoare la data intrării în vigoare a Codului civil, cu excepţia celor date în competenţa instanţei de tutelă.
(3) Până la intrarea în vigoare a reglementării prevăzute la alin. (1), în vederea îndeplinirii atribuţiilor referitoare la exercitarea tutelei cu privire la bunurile minorului sau, după caz, cu privire la supravegherea modului în care tutorele administrează bunurile minorului, instanţa de tutelă poate delega, prin încheiere, îndeplinirea unora dintre acestea autorităţii tutelare. (3^1) Până la intrarea în vigoare a reglementării prevăzute la alin. (1), măsura plasamentului, a plasamentului în regim de urgenţă şi a supravegherii specializate se stabilesc şi se monitorizează potrivit art. 58 - 70 din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, cu modificările ulterioare.
(4) Cererile în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a Codului civil rămân să fie soluţionate de instanţele judecătoreşti sau, după caz, de autorităţile administrative competente potrivit legii în vigoare la data sesizării lor."
pana la urma, io cred ca o sa fie aceeasi marie...da cu alta palarie. :)
cri_secret_ina a scris:

As dori sa stiu daca se mai poate institui curatela prin dispozitia primarului.
Exista ceva zvonuri,dupa Noul Cod Civil ,cum ca s-ar institui curatela doar prin hot.judecatoareasca.
Este adevarat?


NCC Art 182 alin. 3 - "Numirea curatorului se face de catre instanta de tutela, cu acordul celui desemnat, printr-o incheiere, care se comunica in scris curatorului si se afiseaza la sediul instantei de tutela, precum si la primaria de domiciliu a celui reprezentat".


Eu cred ca scrie destul de limpede CINE poate sa faca, CE anume si PRIN CE.

@ Justitiarul71 :) nu confundati INSTANTA cu ...nea Caisa "primarele" sau cu te miri ce "serviciu public specializat in ce-o fi el". Nu m-am obosit niciodata (intentionat) sa le tin minte denumirile, nici pe lung, nici prescurtat, pentru ca se schimba mai des decat bate vantul. Puterea judecatoreasca se exercita de Inalta Curte de Casatie si Justitie si celelalte instante judecatoresti, stabilite prin lege.

In acest moment nu este INCA reglementata prin lege organizarea si functionarea instantei de tutela. De aceea, prin legea de punere in aplicare a NCC s-a prevazut ca "atributiile acesteia (ale instantei de tutela) prevazute de Codul civil (cel NOU) sunt indeplinite de instantele, sectiile sau, dupa caz, completele specializate pentru minori si familie" (art 229 alin 2 lit a din Legea 71/2011).

Nea Caisa "primarele" nu-i nici instanta, nici sectie si nici complet specializat!

Ce pot sa faca aceste servicii, organe, institutii, precum si ORICE alta persoana (a se vedea art 111 NCC). Sa instiinteze instanta de tutela. Sa faca CEREREA de instituire a curatelei. (art 182 alin 1. NCC - "Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor sau a celor prevazuti la art 111").

Adica, daca din intamplare sotia lui Ion (cel pentru care urmeaza a se institui curatela) nimereste din obisnuinta la vreo institutie de ocrotire la care lucrati, nu trimiteti la plimbare. Puteti sa o ajutati! Puteti sesiza instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protocol între judecãtorie ºi primãrie privind delegarea cãtre autoritatea tutelarã a competenþelor de instituire a curatelei ºi tutelei raileanuaureliacarmen raileanuaureliacarmen Am si eu o intrebare legata de noul Cod Civil. Vi se pare legal incheierea unui protocol intre judecatorie si autoritate tutelara, in sensul ca autoritatea ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case mostenite in care este si un minor liamovila liamovila am mostenit o locuinta dupa decesul sotului eu (mama) si cele doua fice ale mele una are 18 ani iar una are 10ani .Va rog sa mi spune ti daca se poate ,doresc ... (vezi toată discuția)
Numirea tutorelui în cazul punerii sub interdicție Andreea Istrate Andreea Istrate Conform noului cod civil, instanta de judecata numeste direct tutorele, dar conform codului familiei, este numit de autoritatea tutelara. Ce se aplica in ... (vezi toată discuția)