avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chiriasi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chiriasi

Buna ziua,
Va rog daca puteti sa-mi explicati ce este de facut in urmatorul caz. Un prieten si-a inchiriat apartamentul in urma cu 3 luni printr-o agentie de imobiliare. In contractul de inchiriere se mentioneaza termenul de 6 luni. Acest prieten a anuntat chiriasii cu o luna inainte sa-si gaseasca in alta parte ptr ca el doreste sa se mute inapoi. Deci chiriasii au stat 3 luni. Mentionez ca acestia au achitat 2 luni plus garantia si apoi a platit si a treia luna. Pe data de 1 oct anul curent ar trebui sa elibereze apartamentul. Dar chiriasii au spus ca nu pleaca pana nu li se vor da banii din garantie in plus ii cer proprietarului si comisionul pe care l-au platit agentiei. (comision platit si de proprietar agentiei) Acest prieten nu stie cum sa procedeze pentru ca nu stie cati bani sa scada din garantie:intretinerea,lumina,cablul pe acea perioada de 3 luni cat au stat chiriasii. Cum este corect sa procedeze? Imi cer scuze daca exprimarea mea lasa de dorit. Va rog sa ma intrebati daca nu ati inteles. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cabinet avocat Mihai Gaita , Avocat 19:37, 27 Septembrie 2011
Din garantie trebuie sa scada orice cheltuieli pe care chiriasii ar fi trebuit sa le achite si nu le-au achitat, conform contractului de inchiriere. Sa verifice listele de cheltuieli, facturile furnizorilor de servicii, si sa solicite chiriasilor chitantele pentru plata acestor cheltuieli. In cazul in care chitantele nu exista, sa scada sumele respective din garantie.
D-nul Mihai va multumesc ptr raspuns! As mai avea o nelamurire. Chiriasii pot ocupa "fortat" apartamentul in continuare ptr ca in contract se mentioneaza termenul de 6 luni? Acel comision platit agentiei se returneaza? Facturile pe ultima luna inca nu au venit, se scad sume "dupa ureche" caci nu s-a afisat nici intretinerea. Multumesc.
Daca a fost incheiat un contract de inchiriere cu termen de 6 luni, chiriasii pot ocupa apartamentul, timp de 6 luni, si nu "fortat", ci perfect legal, in temeiul contractului de inchiriere, atata vreme cat isi indeplinesc la randul lor obligatia corelativa, aceea de a plati chiria.

Acuma, eu nu stiu ce clauze sunt prevazute in contract, cu privire la posibilitatea rezilierii acestuia inainte de termen, si nici cu privire la returnarea comisionului. Trebuie vazut contractul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea garantiei depuse de chirias la inchirierea unui apartament koronna koronna Buna ziua, Supun atentiei dvs urmatoarea speta: Acum un an o persoana a incheiat un contract de inchiriere pe durata de 8 luni, pentru perioada ... (vezi toată discuția)
Drepturi chirias sonias sonias la rubrica evacuare chirias am descris situatia incompleta, deoarece verisoara mea care este in cauza nu mi-a furnizat toate detaliile. Verisoara mea ... (vezi toată discuția)
Este legala "garantia" la inchirierea unei locuinte? dar comisionul agentului imobiliar? irol irol Este legala \"garantia\" ceruta de proprietar (locator) la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar? Nu inteleg de ce viitorul chirias ... (vezi toată discuția)