avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca

Buna seara! Este vreo diferenta intre un contract individual de munca si un contract prestari servicii, care este aceasta?
Sunt bugetara, dar deoarece imi ramane timp liber mi- am luat inca un job - am semnat un contract ind. de munca cu x pt. o perioada determinata. Ce trebuie sa fac sa nu am probleme cu fiscul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:22, 28 Septembrie 2011
1. Munca prestata in baza unui c.i.m. va confera vechime in munca si calitatea de salariat ... de aici, decurgand toate drepturile de care beneficiaza un salariat.
Perioada pentru care este încheiată convenţia civilă sau contractul de prestari servicii nu reprezintă vechime în muncă.
Prestatorul nu beneficiază de drepturi specifice raporturilor de muncă - concediu de odihnă, repaus zilnic şi săptămânal, limitarea duratei timpului de lucru (drepturi similare vor putea însă să fie stabilite de către părţi în cadrul convenţiei încheiate, fără a exista însă o obligaţie legală în acest sens).

2. C.i.m. este supus legislatiei muncii, pe cand contractul de prestari servicii este supus dispozitiei Codului Civil - fiind un raport civil, şi nu de muncă, el trebuie să plătească ta­xă de timbru şi trebuie să dove­deas­că absolut tot ce sus­ţine. Dacă ar fi fost raport de mun­că, angajatorul ar fi trebuit să pro­be­ze că nu este aşa.

3. Deosebirea faţă de contractele de muncă ţine de natura relaţiilor dintre prestator şi beneficiar. Astfel, dacă în cazul contractelor de muncă relaţia este una de subordonare, salariatul desfăşurându-şi activitatea în subordinea şi coordonarea angajatorului, în cazul convenţiilor civile, prestatorul îşi păstrează, în principiu, libertatea în ceea ce priveşte organizarea şi derularea activităţii contractate, evident cu respectarea termenilor convenţiei încheiate.
atentie daca puteti sa incheiati acest contract.spre exemplu functionarii publici au diverse interdictii
av.antoanelageaman a scris:

atentie daca puteti sa incheiati acest contract.spre exemplu functionarii publici au diverse interdictii


Multe nu prea mai au ... intrucat, pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.
Multumesc mult pt. lamurire! Din cate stiu eu profesorii nu sunt functionari publici - dar e posibil sa ma insel.
Asa este, profesori nu sunt functionari publici ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informare misu roxana misu roxana Sandu Mihaela Roxana, angajata cu conventie individual de munca in cadrul unei societati cooperatiste mestesugaresti, in baza Legii nr. ... (vezi toată discuția)
Conventie civila- functionar Ilincav Ilincav Opinia generala, inclusiv practica ICCJ este in sensul, ca persoana care presteaza o activitate in cadrul unei unitati, in baza unei conventii civile de ... (vezi toată discuția)
Definitii Ramona24 Ramona24 care este diferenta intre raporturi de serviciu si raporturi de munca? (vezi toată discuția)