avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PREAVIZ
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PREAVIZ

Buna ziua.Atat in cazul preavizului dat de firma salariatului cat si in cazul preavizului dat de salariat firmei , este legal ca salariatul sa lipseasca 4 ore pe zi de la lucru in perioada de preaviz sub pretextul ca isi cauta de lucru si sa fie si platit pentru asta???Conform carei legi???
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 13:01, 9 Septembrie 2008
Din CCMUNN pe anii 2007-2010:
Art.74(3)- In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
Acest articol se refera la preavizul dat de angajator.
In cazul demisiei, cand salariatul face acest gest se presupune ca are un loc de munca unde sa se duca, deci legea nu mai prevede absentarea a patru ore pe zi.
"In cazul demisiei, cand salariatul face acest gest se presupune ca are un loc de munca unde sa se duca, deci legea nu mai prevede absentarea a patru ore pe zi." prin urmare legea nu interzice absentarea a patru ore pe zi. In concluzie : salariatul poate absenta LEGAL 4 ore pe zi,in fiecare zi,indiferent cine a dat preavizul,pe toata perioada preavizului si sa-si ia salariul intreg corespunzator perioadei de preaviz? De ex. pot incheia cu o firma contract part-time de 2 sau 4 ore pe zi ,contract care incepe in perioada de preaviz de la cealalta firma.B-)
Totul depinde de intelegerile dintre angajat si angajator. Angajatul propune si daca angajatorul este de acord nu exista piedici. De aceea eu pledez intotdeauna pentru intelegeri de comun acord intre parti, si chiar despartirile sa se faca in conditii bune. Nu se stie in viata cum mai au nevoie unul de altul.
Puteti incheia un CIM part-time si de la orele 17.00 in sus, nu neaparat in timpul programului de la prima firma. Preavizul nu tine o vesnicie.
Intrucat art. din CCM arata asa:
Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi condiţiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.

prin logica gandirii punctul 3 face referire la punctul 2 in care se vorbeste doar despre preavizul acordat de societate.
Cum in cazul demisiei preavizul acordat de angajat este in vederea asigurarii posibilitatii angajtorului de a angaja o alta persoana, angajatorul nu are nici o obligatie de a ajuta demisionarul sa-si gasesca un loc de munca in locul celui la care renunta de buna voie.
Cele 4 ore libere sunt o facilitate acordata de catre angajator salariatului concediat din motive neimputabile lui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii preaviz conform art 74 alin 3 draemi draemi Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema si am nevoie de un raspuns. Mi-am depus demisia la firma la cre lucrez urmand sa intru in preaviz pentru 15 ... (vezi toată discuția)
Periada de preaviz Marius01 Marius01 Am si eu o intrebare: sunt oblogat sa stau program normal la munca in timpul preavizului? Am auzit ca se poate sta si 4 ore din cele 8 pe care le aveam ca ... (vezi toată discuția)
Preaviz , program perioada preaviz evascu evascu Buna ziua, de curand am primit preaviz de 20 zile,motivul: reorganizare, probleme financiare ale firmei..etc...problema este ca eu nu as mai vrea sa stau ... (vezi toată discuția)