Pot sa mansardez o constructie existenta (al carei proprietar sunt) pe un teren pentru care am drept de superficie? Mentionez ca pe terenul ce excede acestei constructii sunt coproprietar. Va multumesc...
Da, dreptul de superficie presupune dreptul de a construi pe acel teren. Aveti nevoie de autorizatie de constructie, etc, dar asta cred ca deja cunoasteti.
Daca aveti drept de superficie asupra terenului, ceeace inseamna ca este si inregistrat in C.F, acest drept, aveti posibilitatea sa cereti Autorizatie de construire pe acel teren si apoi sa inregistrati constructia in C.F.
constructia existenta este inscrisa in C.F., de asemenea, si terenul ocupat de aceasta; problema apare ca urmare a nestiintei (sau poate din rea vointa) a unor functionari din primarie care imi solicita acum printr-o adresa - in urma depunerii documentatiei pentru autorizatia de construire a mansardei si in plus de conditiile impuse (si indeplinite de mine) in certificatul de urbanism - un "acord al proprietarului de teren transmis cu drept de superficie in favoarea proprietarului constructiei", cerinta care in opinia mea este abuziva mai ales ca acest drept de superficie l-am obtinut in instanta de judecata.
Dreptul de superficie constituie premiza dreptului de a construi.
Ase vedea in acest sens decizia nr.235/1994- a CURTII DE APEL IASI, decizie data in 06.03.1994.
Pe de alta parte, dar sa nu va suparati, ati spus-"dreptul de superficie l-am obtinut in instanta"-.Deci sa inteleg ca ati incheiat cu proprietarul terenului , o conventie cu privire la acest drept.deoarece dreptul de superficie se poate dobandi doar prin conventie, legat, uzucapiune sau lege.Instanta nu are dreptul decat sa constate acest lucru si nu sa dea dreptul de superficie.Ar insemna imixiune in dreptul de proprietate aparat de art.480 cod civil si CEDO.
Acesta ar fi motivul pt.care Primaria va cere acordul proprietarului , pentru a construi.
Drept de superficie
CC-MIH
detin un teren, am fost de acord sa se construiasca pe o suprafata din el ,de catre un SRL o \"constructie provizorie\". Am avut un contract de inchiriere ... (vezi toată discuția)