Am observat ca cel mai mare numar de vizualizari (172) l-a avut un subiect legat de un acc. de munca mortal.
Invit atat angajatorii cat si lucratorii sa puna intrebari legate de subiect , drepturi, obligatii pe linie de ssm
,,accidentul de traseu '' - in fisa de SSM se scrie odata adresa de unde vine lucratorul si la interior iar adresa inclusiv timpul de deplasare...
Unele firme au pus lucratorii sa de-a o ,, declaratie pe propria raspundere privind traseul - bloc... traseul masinii ...nr. traseului etc... pct de lucru ...'' in cazul unei cercetarii este ,, plauzibila '' aceasta declaratie
O asemenea declaratie trebuie data numai in cazul producerii unui accident
de traseu;ea nu poate reprezenta un cec in alb pentru angajator a carui culpa intr-un asemenea caz este ,cel putin,discutabila!?Cum poti sa soliciti unui angajat asa ceva? Pe mine,unul,nu ma duce mintea!
Pe coperta fisei de instruire se completeaza adresa de resedinta (unde locuieste in acel moment, chiar daca e din alta localitate si sta cu chirie ) a lucratorului.
Pe prima pagina, la traseu, se comleteaza :
1. Mijlocul de transport ( RATB, metrou, auto personal )
2. Minim trei puncte importante pe traseul de acasa la LM.( ex. P-ta Universitatii - P-ta Romana - P-ta Victoriei )
3. Timpul estimat de lucrator de deplasare pe traseu declarat.
Accidentul de traseu produs pe traseul , cu mijlocul de transport si in timpul declarat de lucrator, la si de la LM, este acc. de munca si urmeaza toate procedurile legale- declarare la ITM, cercetare, intocnire dosar.
Odata completata fisa de instruire cum trebuie, e semnata de lucrator. Declaratia separata nu ar mai fi necesara. Dar legea spune ca angajatorul trebuia sa ia toate masurile necesare pentru a asigura sanatatea si securitatea lucratorilor !
Mai bine asa, decat ca altii care nu fac nimic in domeniu SSM, considera ca e pierdere de timp si mai ales BANI !
F adevarat ceea ce ati scris, mai ales in ultima fraza.
Am si eu o problema legata de completarea fisei, am intrebat inclusiv si inspectorii de la itm, cati inspectori am intrebat atatea raspunsuri diferite am primit.
Deci la rubrica instructajul general avem la un moment dat si timpul instructajului in ore.
Bun, legea zice ca in prima zi si a doua zi adica la locul de munca instructajul sa dureze minim 8 ore. Ok, in situatiile in care lucratorul e angajat cu part-time, de exemplu 2 ore/saptamana cum se va efectua instructajul si cum se va completa fisa, legea nu specifica nimic din acest punct de vedere.
Va multumesc si sper sa gasim o modalitate corecta si viabila in fata domnilor de la ITM.
Instruire lucratori
ady09
buna seara.
in cazul unei societati care nu are organizta activitatea ssm si nu are fise individuale pentru angajati desi acestia sunt angajati de mai mult ... (vezi toată discuția)