avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Grupele de muncã.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Grupele de muncã.

Bună seara.
Cu respect aș dori să întreb, care au fost legile care au reglementat grupele de muncă din 1950 până în prezent, deoarece, am un caz în familie, care între 1953 și 1973 a lucart pe șantier, în construcții ca zidar. În această periodă după câte mi-a explicat nu au existat cărți de muncă, iar pentru calcularea pensiei, vechimea a dovedit-o cu adeverințe, pe care le-a obținut destul de greu, având perioade pe care nu a putut să le acopere cu adeverințe, deoarece a lucrat în diferite locuri, unele instituții s-au desfințat, sau nu se mai cunoaște cine ține arhiva acestora, sau alte dificultăți. Ba mai mult, aceste adeverințe, din câte am înțeles nu conțin valoarea contribuției la fondul de pensii, grupa de muncă sau valoarea venitului realizat și din această cauză la calculul punctului de pensie i s-a luat în calcul salariul minim pe economie, ori este cunoscut faptul că în acele perioade cei care lucrau pe șantier aveau salariile nu destul ci foarte mari, și mi se pare incorect acest lucru. O altă nedreptate este faptul că, după câte știu cei care lucrau în construcții pe șantier erau încadrați în grupa a II-a de muncă, fapt care i-ar fi conferit o majorare cu 25% a pensiei.
Cum aș putea să-l ajut deoarece este persoană învârstă și se descurcă greu în acest sens.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: farkastraianiosif , utilizator 21:07, 29 Septembrie 2011
Amanunte gasiti in anexa 14 din H.G.257/2011

www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Si in art.126 din H.G.257/2011

Art. 126. — (1) Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele i-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte, in termen de 30 de zile de la data solicitarii, fara a percepe taxe sau comisioane.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul anilor de grupa/lege TermureVasile TermureVasile Buna ziua as avea si eu o intrabare. este sau nu obligata firma la care am lucrat sa imi calculeze ani de grupa si daca da mai vreau sa stiu daca este gratuit ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie prin adaugare grupa de munca 05Vali63 05Vali63 Tatal meu a iesit la pensie in 1986. Acuim am descoperit ca activitatea desfasurata timp de peste 20 ani (1960 - 1986) - Director Statiune Mecanizare a ... (vezi toată discuția)
Pensionari,probleme juridice legate de pensii crisanvasile crisanvasile In anul 1978 am lucrat ca muncitor necalificat la Trustul de Constructii Industriale Bucuresti-Grupul de santiere Buzau.Intrebarea mea este la ce grupa de ... (vezi toată discuția)