avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Raport medical gresit
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Raport medical gresit

As dori sa stiu daca in cazul in care am facut o investigatie medicala la o clinica privata si am primit un raport medical care s-a dovedit ulterior eronat, as putea sa dau medicul sau clinica in judecata si ce sanse de reusita am?

Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 00:01, 30 Septembrie 2011
Daca rezultatul respectiv v-a adus un prejudiciu real (de exemplu v-a pus viata in pericol, ati ramas cu urmari, etc) atunci merita sa incercati.
Astfel de procese dureaza foarte mult, trebuie sa fiti pregatita pentru un proces de cel putin 3 ani. In ceea ce priveste castigarea procesului, nimeni nu va poate garanta nimic; exista sute de cazuri in Romania cu spete identice solutionate diferit.
ZClaudiaM a scris:

As dori sa stiu daca in cazul in care am facut o investigatie medicala la o clinica privata si am primit un raport medical care s-a dovedit ulterior eronat, as putea sa dau medicul sau clinica in judecata si ce sanse de reusita am?

Inainte de a apela la justitie,adresati-va mai intai cu o plangere catre Colegiul Medicilor din RO,filiala teritoriala de care apartine unitatea sanitara respectiva Trebue sa faceti dovada ca prin acel raport gresit ati suferit un prejudiciu.
Daca se constata ca nu s-a adus un prejudiciu pacientului ,se sanctioneaza disciplinar medicul, dar in situatia in care conduita medicului are drept rezultat producerea unei pagube pe seama pacientului, intervine astfel raspunderea civila delictuala pentru malpraxis.si puteti actiona in instanta cu oarece sanse .
Malpraxisul este definit in articolul 642 al titlului XV al Legii 95/2006 ca fiind "eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civica a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice
Sanctiunile pentru malpraxis sunt diferite de la caz la caz. Se poate primi doar o mustrare sau se poate retrage dreptul de libera practica. In cazuri grave, cand se ajunge moartea pacientului, personalul medical poate fi acuzat de omor din culpa si sa fie condamnat la inchisoare cu sau fara suspendare si la plata unor daune morale pentru rudele decedatului.
Ultima modificare: Joi, 29 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator
Este vorba de un EKG interpretat ca si normal, cand in realitate se pare ca este vorba de un infarct miocrdic sechelar si un prolaps de valva mitrala (asta am aflat intamplator la o internare pt. suspiciune de miastenia gravis).
Faceti o sesizare catre Colegiul Medicilor,atasati documentele medicale pe care le aveti.Ei vor fi obligati sa faca o ancheta asupra cazului si sa va transmita concluzia si masurile care au fost luate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Malpraxis la chiuretaj. ce șanse am într-un proces deschis împotriva medicului? Roxana I. Roxana I. Buna ziua numele meu este Roxana . Am facut acum 3 saptamani un chiuretaj din nefericire au apartut complicatii , in sensul ca , cand au incercat sa absoarba ... (vezi toată discuția)
Caz medical - actionare in instanta viorel1304 viorel1304 Recent am fost operat la o clinica privata in urma careia a aparut o complicatie specifica tipului de interventie dar despre care nu am fost informat si am ... (vezi toată discuția)
Procedura malpraxis asistente BiancaTudose BiancaTudose Buna seara! Speta este urmatoarea: o asistenta a facut o greseala ca sa ii spun asa si a cauzat vatamari unui pacient. S- facut plangere penala pt neglijenta ... (vezi toată discuția)