ZClaudiaM a scris:
As dori sa stiu daca in cazul in care am facut o investigatie medicala la o clinica privata si am primit un raport medical care s-a dovedit ulterior eronat, as putea sa dau medicul sau clinica in judecata si ce sanse de reusita am?
Inainte de a apela la justitie,adresati-va mai intai cu o plangere catre Colegiul Medicilor din RO,filiala teritoriala de care apartine unitatea sanitara respectiva Trebue sa faceti dovada ca prin acel raport gresit ati suferit un prejudiciu.
Daca se constata ca nu s-a adus un prejudiciu pacientului ,
se sanctioneaza disciplinar medicul, dar in situatia in care conduita medicului are drept rezultat producerea unei pagube pe seama pacientului, intervine astfel
raspunderea civila delictuala pentru malpraxis.si puteti actiona in instanta cu oarece sanse .
Malpraxisul este definit in articolul 642 al titlului XV al Legii 95/2006 ca fiind "eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civica a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice
Sanctiunile pentru malpraxis sunt diferite de la caz la caz. Se poate primi doar o mustrare sau se poate retrage dreptul de libera practica. In cazuri grave, cand se ajunge moartea pacientului, personalul medical poate fi acuzat de omor din culpa si sa fie condamnat la inchisoare cu sau fara suspendare si la plata unor daune morale pentru rudele decedatului.