avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa timbru apel - cerere respinsa ca tardiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa timbru apel - cerere respinsa ca tardiva

daca un capat de cerere a fost respins pentru tardivitate (cealalta parte a invocat exceptia si a fost admisa), cum se timbreaza apelul ?
cu 4 lei ca in cazul respingerii actiunii ca prescrisa, prematura , pt.aut.de lucru judecat? sau 50% din valoare?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 11:07, 29 Septembrie 2011
Fi-ti mai explicit, ca nu am inteles intrebarea..
50% din cat s-a platit la fond.
bine, dar nu s-a intrat in cercetarea fondului, la fel ca si in cazul celorlaltor exceptii din legea taxelor articolul cu apelul; nu cumva se incadreaza la "inadmisibila"? am mai citit ca in cazul admiterii exceptei tardivitatii unele instante resping cererea ca inadmisibila
pentru domnul Manole: cititi legea taxelor de timbru la art.11 apelul si recursul, este vorba de timbrarea apelului in cazul respingerii cererii prin admiterea unor exceptii care nu mai fac necesara cercetarera fondului
Potrivit prevederilor art. 11 alin. 2 din Legea nr. 146/1997

Se timbreaza cu 4 lei cererile pentru exercitarea apelului sau recursului impotriva urmatoarelor hotarari judecatoresti:
- incheierea de scoatere in vanzare a bunurilor in actiunea de partaj;
- incheierea de suspendare a judecarii cauzei;
- hotararile de declinare a competentei si de dezinvestire;
- hotararile de anulare a cererii, ca netimbrata sau nesemnata;
- hotararile prin care s-a respins cererea, ca prematura, inadmisibila, prescrisa sau pentru autoritate de lucru judecat.

Norma de mai sus este o exceptie de la regula timbrarii iar respingerea unei cereri ca tardiv promovata este mentionata indirect pentru ca o cerere impotriva careia se invoca si se admite exceptia prescriptiei sau exceptia decaderii nu poate fi decat tardiv formulata.
Asadar, apelul ar trebui timbrat cu 4 lei.
@u.b.i.k. a fost admisa exceptia tardivitatii unui capat de cerere formulat dupa prima zi de infatisare (in opinia piritului si a instantei), nu a fost respins capatul de cerere ca fiind prescris dreptul la actiune , nici nu este prescris si pot introduce alta cerere.
dar daca fac apel unul din motive fiind faptul ca in mod gresit instanta a admis exceptia tardivitatii si a respins capatul de cerere, unde in cadrez situatia la art.11?
cel mult la "inadmiisbila" ? nu stiu, de asta intreb;
am ami postat topicul cu calificarea respingerii cererii ... exceptia tardivitatii unde cred eu ca am pus intrebarae mai clar, nu am inca solutia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru apel cerere respinsa ca tardiva eugen82 eugen82 cum se timbreaza apelul pt.un capat de cerere respins pe exceptia tardivitatii? cu 4 lei sau 50% din taxa fond? in legea taxelor nu se precizeaza 4 lei decit ... (vezi toată discuția)
Calificare respingere pe exceptia tardivitatii eugen82 eugen82 Atunci cind un capat de cerere este respins prin admiterea exceptiei tardivitatii fiind formulat dupa prima zi de infatisare, cum califica instanta respingerea ... (vezi toată discuția)
Revizuire shhomerul shhomerul in cazul unei revizuiri a unei hotarari a instantei de recurs atunci cand s-au judecat doua recursuri atat al paratului cat si al reclamantului care este ... (vezi toată discuția)