avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... hot.irevoc. de la Curtea de Apel
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

hot.irevoc. de la Curtea de Apel

In cazul in care Curtea de Apel pronunta o hotarare definitiva,irevocabila ce pot sa fac in continuare?Unde pot sa ma adresez? Pot sa ma adresez la Curtea Suprema? Va rog sa-mi dati cateva sfaturi ,daca se mai poate face ceva!
Cel mai recent răspuns: b.stefan78 , utilizator 14:00, 10 Septembrie 2008
O hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila are putere de lucru judecat. Impotriva ei se poate exrcita ( cu respecatrea conditiilor cerute de lege) numai contestatia in anulare sau revizuire. Daca ati epuizat caile interne de atac( fara revizuire sau contestatie in anulare) va puteti adresa CEDO conform unei proceduri speciale, singura cale de atac posibila.
Ce efecte pot sa produca contestatia in anulare sau revizuirea? Va rog sa detaliati !
Contestaţia în anulare este o cale extaordinară de atac, prin care partea interesată poate cere retractarea unei hotărâri, de către însăşi instanţa care a pronunţat hotărârea atacată, în cazurile şi în condiţiile expres prevăzute de lege.
Contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac, admisibilă numai în cazurile limitativ prevăzute de lege, textele care o prevăd fiind de strictă interpretare. Pe această cale se urmăreşte repararea greşelilor materiale evidente privind actele de procedură. Prin ea, se tinde la anularea unei hotărâri irevocabile, nu pentru că judecata nu a fost bine făcută în fond, ci pentru că s-au săvârşit erori materiale în legătură cu anumite forme procedurale.
Sediul materiei este cuprins în dispoziţiile art. 317-318 Cod procedură civilă, ce prevăd strict şi limitativ, motivele pentru care hotărârile irevocabile pot fi atacate cu contestaţie în anulare.

Revizuirea este acea cale de atac extraordinară, de retractare şi nesuspensivă de executare , prin intermediul căreia se poate obţine desfiinţarea sau modificarea unei hotărâri definitive sau irevocabile, în cazurile şi condiţiile expres prevăzute de lege.
Spre deosebire de contestaţia în anulare, care se întemeiază pe neregularităţile de ordin procedural, precum şi spre deosebire de recurs, care, de regulă, urmăreşte remedierea erorilor de drept, revizuirea are drept scop, în principiu, îndreptarea erorilor săvârşite în legătură cu starea de fapt stabilită prin hotărâre.
In cazul revizuirii nu se pune problema realizării unui control judiciar, ci a unei noi judecăţi, numai în temeiul unor noi elemente de fapt ce nu au format obiectul judecăţii finalizate cu pronunţarea hotărârii a cărei revizuire se cere.
Revizuirea este reglementată în titlul V „” Căile extraordinare de atac, capitolul II, art.322-328 din Codul de procedură civilă.
b.stefan78 a scris:

Ce efecte pot sa produca contestatia in anulare sau revizuirea? Va rog sa detaliati !

Ar trebui sa detaliati dumneavoastra speta pentru ca despre ce fel de efecte pot sa produca contestatia in anulare sau revizuirea se scriu tratate.
Multumesc pt explicatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este urmãtoarea etapã de judecatã? miki70_is miki70_is Care este următoarea etapă în cazul în care judecata a avut loc la instanţa de fond(judecătorie) s-a judecat şi recursul la instanţa superioară unde ... (vezi toată discuția)
Mai exista vreo cale de atac in cazul unei hotarari irevocabile? Agripinna Agripinna Buna ziua. Sunt parte intr-un proces pe litigii de munca. In prima instanta am castigat. Partea adversa a facut recurs, recurs ce s-a judecat la Curtea de Apel ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca ContSters125561 ContSters125561 Dupa obtinerea unei hotarari irevocabile de la Curtea de Apel mai exista alta cale de atac? (vezi toată discuția)