avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata orelor suplimentare

In firma unde lucrez,orele lucrate in sarbatorile legale,sambata si duminica,precum si cele suplimentare efectuate in cursul saptamanii se platesc dublu.Luna trecuta,s-a hotarat de catre conducere ,ca personalului indirect productiv sa nu i se mai plateasca mai mult de 32 de ore suplimentare,iar pentru restul orelor suplimentare efectuate,sa se acorde zile libere.
Intrebarea mea este:cat e de legal sa primesc doar o singura zi recuperare pentru o sambata lucrata?Precizez ca in cazul in care refuzam sa lucram ore suplimentare(pe care le-am lucra daca am fi platiti ca toti ceilalti)suntem amenintati cu schimbarea locului de munca si cu concedierea.
Cel mai recent răspuns: marinvasile , utilizator 15:45, 30 Septembrie 2011
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Prin urmare, regula este compensarea prin ore libere platite , iar exceptia este plata orelor suplimentare cu un spor la salariu.
Multumesc pentru raspuns,chiar daca speram la unul mai focusat pe caz si mai in detaliu.Sigur ca se intocmesc liste cu semnaturile angajatilor care urmeaza sa efectueze orele suplimentare(pe motiv ca trebuie sa se stabileasca rutele de naveta...),liste in care nu se consemneaza respectivele amenintari (cu retrogradarea , concedierea,sau cele de genul:las ca te prind eu cu o gafa..ceva si iti fac penalizare
Consider ca de vreme ce acea zi se plateste celorlalti muncitori dublu,ar fi normal sa primesc doua zile libere platite.Sau gresesc?
Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
marinvasile, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca platita in avans vasilmia vasilmia Este normal ca sa stam acasa in timpul saptamanii, cate o zi,iar sambata sau duminica sa mergem sa recuperam ziua prin ore suplimentare.Conform legii orele ... (vezi toată discuția)
Ore de munca justmusy justmusy Buna seara, sunt angajat al unei societati din Romania cu un numar mare de angajati si magazine.Pentru luna in curs am primit un program de 193 de ore lucru in ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)