avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca platita in avans
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca platita in avans

Este normal ca sa stam acasa in timpul saptamanii, cate o zi,iar sambata sau duminica sa mergem sa recuperam ziua prin ore suplimentare.Conform legii orele platite in avans se recupereaza in timp de 12 luni,iar munca suplimentara se face numai cu acordul angajatului nu obligati de conducere.Nu inteleg rostul de a sta acasa in timpul saptamanii iar sambata sa lucrez suplimenar zi pe zi.
Cel mai recent răspuns: MDP LAWYERS , Avocat 11:52, 8 Mai 2013
Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia. În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Asadar, orice angajat, din sectorul public sau privat, are dreptul de a accepta sau de a refuza sa lucreze ore suplimentare. Conform dispozitiilor legale, angajatorul nu poate concedia o persoana daca aceasta refuza sa lucreze suplimentar.

Angajatii care sunt obligati sa lucreze suplimentar pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca printr-o cerere sau sesizare formulata in scris ori prin posta electronica.
tu nu intelegi rostul dar angajatorul da. poate pt el e mai ieftin sa va dea liber prin rotatie o zi sau la toti decat sa opreasca fluxul de productie sambata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare marinvasile marinvasile In firma unde lucrez,orele lucrate in sarbatorile legale,sambata si duminica,precum si cele suplimentare efectuate in cursul saptamanii se platesc dublu.Luna ... (vezi toată discuția)
Munca suplimentara mario0145 mario0145 este legal sa muncesc peste 250 de ore lunar?am programul de 12 cu 24 (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare bogdan_leonard bogdan_leonard buna ziua! am intrat pe contul sotului meu,cu rugamintea de a ma ajuta cu o informatie exacta sau cat mai exacta despre plata orelor suplimentare! lucrez in ... (vezi toată discuția)