avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

plata orelor suplimentare

buna ziua!
am intrat pe contul sotului meu,cu rugamintea de a ma ajuta cu o informatie exacta sau cat mai exacta despre plata orelor suplimentare!
lucrez in domeniul privat (am o norma intreaga= 8 ore / zi la o farmacie 1 unde incadrarea este 3.000 ron si o jumatate de norma la o alta farmacie 2 ,cu incadrarea de1.000 = 4 ore/zi-5zile/saptamana ,la care se adauga si 2 sambete si 2 duminici a cate 8 ore la farmacia cu jumatate de norma).
de exemplu',in aceasta luna am la farmacia 1 = 176 ore , iar la farmacia 2= 90 ore in timpul saptamanii ,plus 8 ore intr-o sambata si 8 ore intr-o duminica!
specific ca nu am avut nici un liber in timpul saptamanii!
va rog mult sa-mi faceti un calcul legal ,care sa compenseze munca mea prestata!
chiar daca sunt in firma de aproape 9 ani , sunt putin confuza si chiar suparata pentru ca noii patroni vor sa calculeze altfel orele,dar fara sa fi incheiat cu noi un nou contract. exista cumva o limita maxima de ore lucrate cum este in cazul meu?
astept cat mai repede raspuns de la dumneavoastra! multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:56, 12 August 2012
Pentru luna iulie jumatate de norma inseamna 88 de ore. Tot ce lucrati peste 1/2 norma (nr.zile lucratoare din luna x 4 ore/zi) se considera ore suplimentare. Acestea se compenseaza cu timp liber platit in urmatoarele 60 de zile, iar daca nu este posibil se platesc cu minimum 75% din salariul de baza aferent numarului de ore prestate. Valoarea procentului trebuie stipulata in contractul colectiv de munca sau regulamentul intern.
Patronii ar trebui sa plateasca orele suplimentare pe care le efectuati.

Codul muncii:
ART. 120
(1) Munca prestatã în afara duratei normale a timpului de muncã sãptãmânal, prevãzutã la art. 112, este consideratã muncã suplimentarã.
(2) Munca suplimentarã nu poate fi efectuatã fãrã acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţã majorã sau pentru lucrãri urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlãturãrii consecinţelor unui accident.
ART. 121
(1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncã suplimentarã, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, dupã caz.
(2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilitã potrivit prevederilor art. 114 sau 115, dupã caz, este interzisã, cu excepţia cazului de forţã majorã sau pentru alte lucrãri urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlãturãrii consecinţelor unui accident.
ART. 122
(1) Munca suplimentarã se compenseazã prin ore libere plãtite în urmãtoarele 60 de zile calendaristice dupã efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiazã de salariul corespunzãtor pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) În perioadele de reducere a activitãţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plãtite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în urmãtoarele 12 luni.
ART. 123
(1) În cazul în care compensarea prin ore libere plãtite nu este posibilã în termenul prevãzut de art. 122 alin. (1) în luna urmãtoare, munca suplimentarã va fi plãtitã salariatului prin adãugarea unui spor la salariu corespunzãtor duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentarã, acordat în condiţiile prevãzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncã sau, dupã caz, al contractului individual de muncã, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bazã.
ART. 124
Tinerii în vârstã de pânã la 18 ani nu pot presta muncã suplimentarã.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare carpaho carpaho daca un salariat are ore suplimentare in fiecare luna peste media admisa de codul muncii ce trebuie sa faca angajatorul. Sa mai angajeze inca un om pe aceasi ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimentare lucialuca lucialuca Angajatorul sustine ca orele suplimentare se platesc abia dupa 3 luni de la efectuarea lor. Este in concordanta cu Codul Muncii acest lucru? (vezi toată discuția)
Ore suplimentare mariana1956h mariana1956h Daca nu este o solicitare scrisa din partea conducerii pentru ore suplimentare, este totusi angajatorul sa ti le plateasca? Care este temeiul legal? ... (vezi toată discuția)