avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anexa la CIM referitoare la service 24H
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anexa la CIM referitoare la service 24H

anexele la CIM in care se specifica ca se primesc anumite sume de bani in urma prestarii unor servicii gen service 24 H trebuiesc inregistrate la ITM?
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Doina Elena , Consultant resurse umane 17:51, 10 Septembrie 2008
Se inregistreaza la ITM actele aditionale care prevad incheierea, executarea, suspendarea sau modificarea contractului individual de munca.
In conformitate cu dispozitiile Codului muncii art.41(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Asadar, daca sumele la care va referiti constituie sporuri cu caracter de permanenta si fac parte din salariu, actele trebuie inregistrate la ITM.
romeo3108ro a scris:

anexele la CIM in care se specifica ca se primesc anumite sume de bani in urma prestarii unor servicii gen service 24 H trebuiesc inregistrate la ITM?
multumesc anticipat

Daca aceste acte aditionale aduc modificari la unul din elementele c.i.m. prevazute la art.41 alin.3 din Codul muncii atunci se depun la ITM asemenea acte.
Potrivit Legii nr.130/1999, actele aditionale privind modificarea c.i.m. se depun la ITM in termen de 5 zile de la perfectarea lor.
Daca aceste sume sunt trecute in statul de plata si sunt supuse impozitarii si retinerii darilor catre bugetul de stat si bugetele speciale, chiar daca nu sunt trecute in carnetul de munca, ele vor fi luate in calcul la stabilirea punctului de pensie.
Am o dilema: ce inseamna exact "de la perfectarea lor" ?
1. de la data aplicarii prevederilor din act?
sau 2. de la data inregistrarii lor in unitate ca documente de iesire?
In fapt:
azi 10.09.2008 decid sa majorez salariile incepand cu 01.09.2008. Zi de plata a drepturilor aferente lunii sept. este 12.10.
Fac instiintarile catre salariati, acte aditionale semnate, tot ce trebuie si termin de semnat cu toti salariatii in termen de 15 zile, deci pe 25.09.2008, cand le si dau nr. de inregistrare din secretariat.
obligatia mea este sa le duc la ITM in termen de 5 zile , adica pana pe 30.09.2008.
La itm, zice " cam tarziu..." au dreptate?
Au dreptate, dar nu poti sa nu dai curs unei decizii (mai ales cand e vorba de majorare salarii), chiar daca este din vina angajatorului, si sa vaduvesti niste salariati de drepturile lor.
Cand mi s-a intamplat asa ceva, cei de la ITM mi-au pus o stampila pe deciziile sau actele aditionale, pe care scria cam asa: " sub rezerva controlului" (nu-mi mai aduc aminte si nu am nici unul la indemana), adica atunci cand va veni corpul de control va verifica si va decide daca il sanctioneaza pe angajator. La mine nu s-a intamplat niciodata asa ceva, le-am explicat si au inteles.
Pentru intarziere ti se poate da o sanctiune dar nu poate refuza primirea documentelor.
Sa va mai spun si altceva: la o unitate cu care colaborez, au uitat sa-i faca decizie de majorare a salariului din 2006, desi pe statul de plata facuse modificarea. Am facut decizia in 2008, cu aplicabilitate din 2006, am dus-o la ITM si au luat-o, pentru ca altfel nu putea inchide carnetul de munca.
Multe se pot face dar cu atentie, cu rabdare si cu respectarea legii.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Septembrie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Chiar se modifica salariul la 600 lei, facem acte aditionale? liliua2008 liliua2008 buna ziua si La Multi Ani! Va rog sa-mi spuneti chiar se aplica Hot. nr.1051 din 10.09.2008 conform salariul minim se modifica la 600 lei? pana cand trebuie ... (vezi toată discuția)
Decizie concediu odihna Manin Manin Buna ziua daca conform CCM la nivel de unitate se acorda in functie de vechime mai multe zile de CO trebuie facuta decizie la data acordarii lor? (vezi toată discuția)
Inregistrare decizie de concediere la itm bvr bvr Buna ziua! Puteti sa-mi spuneti, va rog care este termenul legal de depunere a deciziei de concediere la ITM? Stiu ca este 5 zile de la perfectare, dar am un ... (vezi toată discuția)