avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediului medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediului medical

In situatia unui concediu medical pe o perioada indelungata (4 luni) cu un cod de indemnizatie (12) care prevede plata 100%, platitorul este angajatorul sau CASS?
Valoarea indemnizatiei este influentata de salariile anterioare sau depinde numai de salariul negociat in contractul individual de munca?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 18:46, 30 Septembrie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...
Art. 12. - Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:

A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;

B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;
...
2. - Deci angajatorul va suporta numai primele 5 zile din primul certificat medical.
- Daca celelalte certificate medicale sunt in continuare atunci indemnizatia este suportata de Casa de Asigurari de Sanatate.

Utilizatorul vorbeste despre un cm cod 12-tuberculoza,nu este necesar in acest caz pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) de stagiul minim de cotizare de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.



Ultima modificare: Vineri, 30 Septembrie 2011
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Medical angajat nou Vioreld Vioreld buna ziua. am un salariat care nu a mai muncit nicaieri inainte de a se angaja la firma mea. pe 28.07 ii fac angajarea, iar pe 01.08 intra in concediu medical ... (vezi toată discuția)
Certificat medical cod 14 Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.As vrea sa stiu daca un concediu medical cod 14 se suporta intergral din FNUASS.As dori si un art.legislativ in acest sens.Va multumesc. (vezi toată discuția)
Ma aflu in situatia in care imi este refuzata plata concediului medical , va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca este corecta decizia angajatorului!! uka29 uka29 In februarie 2009 am fost disponibilizata si trimisa in somaj,am beneficiat de ajutorul de somaj pana in luna septembrie cand am reusit sa ma angajez( ... (vezi toată discuția)