avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ma aflu in situatia in care imi este refuzata plata ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ma aflu in situatia in care imi este refuzata plata concediului medical , va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti daca este corecta decizia angajatorului!!

In februarie 2009 am fost disponibilizata si trimisa in somaj,am beneficiat de ajutorul de somaj pana in luna septembrie cand am reusit sa ma angajez( incepand cu data de 14.09.2009). Intre timp mi-am gasit un job mai bine platit asa ca mi-am depus demisia si pe data de 29.10.2009 am incetat raporturile de munca cu angajatorul respectiv , incepand raporturile de munca la cei la care lucrez in prezent cu data de 30.10.2009. La inceputul acestei luni(feb 2010)am avut probleme de sanatate care au necesitat Concediu Medical(din data de 01.02.2010-12.02.2010) , iar angajatorul imi spune ca nu imi poate platii CM ptr ca nu am 6luni stagiu de cotizare . VA ROG MULT SA MA AJUTATI SI SA_MI SPUNE_TI, DACA POT BENEFICIA DE PLATA CONCEDIULUI MEDICAL!!!
Cel mai recent răspuns: rodica_post , utilizator 17:12, 10 Februarie 2010
parerea mea este ca se poate platti concediul medical, facand dovada stagiului de cotizare de la angajatorul anterior ( prin adeverinta de la acesta) sau raportarea la salariul minim pe economie, in caz ca nu exista stagiu de cotizare. discutati cu directorul economic al societatii
mult succes
De concediu medical beneficiaza toti salariatii care, in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se acorda concediul medical, au avut un stagiu de cotizare de minim o luna. Nu este necesar ca luna in care salariatul are concediu medical sa fie in continuarea lunii in care a cotizat si nici nu este obligatoriu ca aceasta luna de cotizare sa se fi facut la acelasi angajator care ii plateste indemnizatia aferenta concediului medical.

Exista 4 categorii de persoane care beneficiaza de indemnizatia aferenta concediului medical, in conditiile in care nu au minim o luna de cotizare, si anume:
- persoane care au suferit accidente de munca;
- persoane care sufera de o boala profesionala;
- persoane care au o urgenta medico-chirurgicala;
- persoane care sufera de boli grave: tuberculoza, boli infecto-contagioase din grupa A, neoplazii, SIDA, etc.

la legea pensiilor lg 19, gasiti mai multe raspunsuri.
restul de luni, se asimileaza la sal min pe economie.
-vezi Ordonanta 15/2005 art.7 stagiul minim de cotizare pt acordarea drepturilor este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pt care se acorda concediu medical.
-ord.91/2006 - baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare,pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.....
...nu am gasit nicaieri ca s-ar plati in fct de salariul minim dc nu faci dovada bazei pe ultimele 6 luni ?!
cf.OUG nr 158 din 17 nov. 2005(*actualizata*)-privind concediile medicale si indemnizatiile de asigurari de sanatate.
Cap.I-dispozitii generale-
art.1-"Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate,denumite in continuare asigurati,au dreptul ,in conditiile prezentei ordonante de urgenta,pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei,la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate,daca:

a)-desfasoara activitati pe baza de contract de munca (cazul dv.)

Cap.II-Concediul medical
art.12-Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca ,se suporta dupa cum urmeaza:

lit.A)_de catre angajator din prima zi pana in ziua a-5-a-de incapacitate temporara de munca-
lit.B)-din bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate ,incepand cu :
a)- ziua urmatoare celor suporate de angajator,cf.lit.A,si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia
b)-prima zi de incapacitate temporara de munca in cazul persoanelor asigurate prevazute la art.1 alin.(1) lit.C si alin.2

lit.A a art.12 a fost modificata de pct.9 al art.unic din Legea 399 din 30 oct.2006 ,publicata in M.O nr.901 din 06 noiembrie 2006 .

art.17-alin(1)-Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pt.incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul; stabilite cf.art.10

art.10-alin(1)-Baza de calcul a indemnizatiilor prev.la art.2,se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiu de cotizare,pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar,pe baza carora se calculeaza contributia pentru cncedii si indemnizatii .
alin.(2)-In situatia in care la stabilirea celor 6 luni din care,potrivit prevederilor alin.(1),se constituie baza de calcul a indemnizatiilor,se utilizeaza perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevazute la art.8 alin.(1) lit.(b) si lit.(c) ,veniturile ce se iau in considerare sunt:
a)-cuantumul indemnizatiilor,pentru situatiile prevazute la art.8 alin.(1) lit.(c) si alin.(2)
b)-salariul minim brut pe tara,din perioadele respective,pentru situatiile prevazute la art.8 alin.(1) lit.(b) si alin.(3).

art.(4)- In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna,pentru situatiile prevazute la art.9 si art.31,baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia,cu respectarea prevederilor alin.(2)

art.11-asiguratii,beneficiaza de Concedii medicale si de indemnizatii de plata ,in baza Certificatului Medical eliberat de medicul curant,conform reglementarilor in vigoare.


In concluzie,aveti dreptul a plata concediului medical -cf.precizarilor de mai sus.

Sanatate si spor la munca !
rodica_postl

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical fara stagiu loredana080380 loredana080380 Buna Am incheiat un contract de munca cu o persoana in data de 04.07.2011. In 11.07.2011 a adus concediu medical cu cod indemnizatie 01, salariatul este ... (vezi toată discuția)
Plata concediului medical Octavian60 Octavian60 In situatia unui concediu medical pe o perioada indelungata (4 luni) cu un cod de indemnizatie (12) care prevede plata 100%, platitorul este angajatorul sau ... (vezi toată discuția)
Concediu medical 01 fara stagiu de cotizare de 1 luna ContSters68307 ContSters68307 Cum se trateaza un concediu medical cod indemnizatie 01, in cazul in care angajatul in cauza nu are o luna intreaga stagiu de cotizare? Din cate stiu el nu se ... (vezi toată discuția)