avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se calculeaza partea comuna din caldura?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se calculeaza partea comuna din caldura?

Revin la discutia legata de repartitoarele de costuri .Nu sunt multumita de interventiile gasite pe forum legate de acest subiect si as dori sa-l dezvoltam atat din punctul de vedere al proprietarilor cu centrala proprie cat si din cel al proprietarilor cu incalzire din sistemul centralizat. Imi cer anticipat scuze daca nu voi reusi sa fiu suficient de clara , dar sunt sigura ca este un subiect care intereseaza ambele categorii in egala masura...si lucrurile pot fi clarificate pe parcurs .
Intrebarea 1. :"Cum se face defalcarea platii incalzirii pentru spatiile comune in perioada toamna 2011-iarna 2012 si daca ramane aceeasi proportie de 30-50% din valoarea citita pe gigacalorimetru considerata ca pierderi care se platesc pentru spatiile comune ?"
In situatia noastra aceste "spatii comune" sunt constituite numai din subsolul tehnic in care acum 2 ani am refacut integral izolatia termica a tuturor conductelor de incalzire si de apa calda pentru a micsora pierderile, nu avem incalzire pe holuri deoarece blocul e bine izolat si iarna putem tine fara probleme flori pe hol .
Mentionez ca intre subsolul tehnic si primul nivel cu apartamente exista parterul si mezaninul fara apartamente ...
Intrebarea 2 : In acesta situatie , este corect sa se acopere 30-50% din caldura consumata de incalzirea centralizata pentru incalzirea in exclusivitate a subsolului ?
Defalcarea acestei sume pe proprietari se face functie de cota indiviza .
Eu consider ca pierderile cele mai mari ar putea fi la conductele care trec prin apartamente de care nu se tine cont la departajarea cheltuielilor .Majoritatea celor cu centrale si-au izolat aceste conducte . Ceilalti cu incalzire centralizata nu le-au izolat , dar se folosesc de ele si au citirea zero pe repartitoare . Platesc la incalzire numai ce le revine pentru spatiile comune-adica subsol . Apartamentele lor sunt inconjurate de apartamente incalzite de cei cu centrale proprii deci nu au peretii reci iarna .
Intrebarea 3: In aceste conditii cum este corect sa se faca repartitia cheltuielilor cu incalzirea ca nici o parte sa nu fie nedreptatita?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 03:36, 2 Octombrie 2011
1,2 si 3. Partea comuna din factura de caldura inseamna caldura pe spatiile comune (calorifere pe holuri, uscatorii etc.), dar si a tevilor verticale care trec prin apartamente.
In iarna trecuta s-a impus procentul de 30% si 50% (in lunile de margine ale perioadei de iarna) in mod artificial. Pentru acest an si restul de acum incolo, asociatiile trebuie sa-si faca un inventar al intregului sistem de incalzire in urma caruia va rezulta procentul real al incalzirii comune. Inventarierea se face de catre administrator, presedinte, daca se pricep, sau de catre firma care calculeaza caldura, contra cost.

Conform Ordinului 255/2006 care a abrogat prevederi din Ordinul 233/2004, izolarea tevilor din apartamente nu mai este luata in considerare la stabilirea sumei de plata pentru caldura "la comun". Asadar, izolata sau neizolata, teava verticala calda isi face treaba si deci este considerata corp de incalzire.
Pentru partea comuna se extrage din factura procentul rezultat din inventariere si aceasta suma se repartizeaza pe cota-parte indiviza tuturor apartamentelor. Restul se imparte celor conectati la sistemul centralizat.


Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Octombrie 2011
elga50, moderator
zamcanuvictoria a scris:

Intrebarea 2 : In acesta situatie , este corect sa se acopere 30-50% din caldura consumata de incalzirea centralizata pentru incalzirea in exclusivitate a subsolului ?

E chiar asa de greu sa va adunati intr-o zi 2,3 proprietari cu presedintele sa administratorul in frunte si sa inventariati corpurile de incalzit din bloc ? dureaza maxim 2 ore.

Comunicati rezultatele firmei de calcul si aceasta va calcula pe viitor cum trebuie. Nu va mai fi nici procentul de 30% nici 50%, ci un pocent care sa reflecte realitatea din imobil si astfel va fi corect pentru toata lumea, si pentru cei cu centrale si pentru cei fara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile cu incalzirea pe spatiile comune patrichi_stefan patrichi_stefan Administratorul asociatiei blocului cu o singura scara unde locuiesc ne-a pus anul trecut la plata cheltuielilor cu incalzirea pt spatii comune..Inteleg ca ... (vezi toată discuția)
Cota de 30% sau 50% pentru apartamentele cu centrale... Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Teodoru Roxana Andreea - Traduceri lb Engleza Am inteles ca in conformitate cu Ordinlu 343/2010, apartamentele cu centrala vor plati 30% cu derograe sau 50% din factura de energie termica. Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 as dori sa stiu daca legea in care si locatarii cu centrale termice de apartament mai platesc o cota parte la sistemul centralizat mai e valabila.am inteles ca ... (vezi toată discuția)