BUNA ZIUA! NUMELE MEU ESTE ALEXANDRU SI AS DORI SA STIU CE ACTE SINT NECESARE PENTRU CASATORIE CU CETATEAN RUS! MENTIONEZ CA SINT DIN BUCURESTI S6! DORESC SA STIU DACA ACTELE CETATEANULUI DIN RUSIA TREBUIESC APOSTILATE SAU EXISTA CONVENTIE INTRE TARILE NOASTRE SI NU MAI TREBUIE APOSTILA! INTR-UN CUVINT DORESC SA STIU CE ACTE I-MI TREBUIESC MIE CA CETATEAN ROMAN SI EI CA CETATEAN RUS,CA SA PUTEM FACE CASATORIA IN ROMANIA;APOI CE ACTE TREBUIESC PENTRU REINTREGIREA FAMILIEI PENTRU A OBTINE REZIDENTA IN ROMANIA!
MENTIOINEZ CA VREM SA NE CASATORIM SI EA VA VENI IN ROMANIA CU VIZA DE SCURTA SEDERE PENTRU O LUNA IN IANUARIE,SPER SA AVEM TIMP PENTRU ACTE SI CASATORIE!
AM FOST LA CASA DE CASATORII S6 DE 4 ORI LA 4 PERSOANE SI AM PRIMIT 4 RASPUNSURI,DIFERITE IN PRIVINTA ACTELOR!ACUM SINT TOTAL IN CEATA! ULTIMA OARA CIND AM INTREBAT,SAPTAMINA TRECUTA MI S-A SPUS DE CATRE UN OFITER AL STARII CIVILE CA NU TREBUIE APOSTILATE ACTELE VIITOAREI SOTII,PENTRU CA INTRE TARILE NOASTRE EXISTA CONVENTIE DE RECUNOASTERE A ACESTOR ACTE! SI CA I-MI TREBUIE SI TRADUCATOR DE LIMBA RUSA! MENTIONEZ CA EU CUNOSC LIMBA RUSA! NU MI S-A SPUS DACA TREBUIE TRADUCATOR AUTORIZAT SAU NU!
DIN CE AM MAI CITIT PE FORUMURI PE NET SE PARE CA ACTELE TREBUIE APOSTILATE....SINT TOTAL IN CEATA...VA ROG SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS CLAR SI CONCRET!
CU RESPECT,VA MULTUMESC ANTICIPAT!
Va rugam sa nu mai scrieti cu litere mari, este ca si cum ati tipa la noi.
Actele necesare sunt:
Actul de identitate (buletin sau pasaport);
Certificatul de nastere, original si copie (+ traducere legalizata pentru cetatenii straini);
Certificatul medical (prenuptial); eliberat în România; este valabil 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoana se poate sau nu casatori;
Acte, în original si în copii traduse si legalizate ori certificate de ofiterul starii civile, din care sa rezulte desfacerea casatoriei anterioare, daca este cazul;
Dovada eliberata ori autentificata de misiunile diplomatice ori consulare acreditate în România, din care sa rezulte ca cetateanul strain îndeplineste conditiile de fond, cerute de legea sa nationala, pentru încheierea casatoriei în România;
Declaratia data pe proprie raspundere, autentificata de un notar public, din care sa rezulte ca viitorul sot, cetatean strain, nu este casatorit si îndeplineste conditiile de fond cerute de legea sa nationala pentru încheierea unei casatorii în Romania, în cazul în care statul respectiv nu are o misiune diplomatica sau consulara acreditata în România.
Procesul verbal încheiat împreuna cu interpretul autorizat , în cazul încheierii unei casatorii între persoane care nu cunosc limba româna. Documentele straine (cu exceptia pasaportului) trebuie sa poarte Apostila Conventiei de la Haga/1961 sau sa fie supralegalizate pentru a fi recunoscute in Romania.
Casatoria se poate încheia la expirarea termenului de 10 zile, în care se cuprind ziua când a fost facuta declaratia de casatorie, cât si ziua în care se oficiaza casatoria.
Dupa trecerea termenului de 10 zile, casatoria se poate încheia numai pâna la expirarea termenului de valabilitate a certificatelor medicale.
Prezenta fizica a ambilor soti la depunerea actelor.
Un plic timbrat autoadresat.
actele necesare pentru înregistrarea căsătoriei
cu un cetăţean rus
* 1.actele necesare pentru cetăţeanul român
- buletinul de identitate ( în original şi copie xerox )
- certificatul de naştere (în original şi copie xerox)
- certificatul medical prenupţial(eliberat de medicul de familie)
- taxele de cununie(taxa timbru,taxa foto,taxa video)
după caz:
- sentinţa de divorţ rămasă definitivă (în original şi copie xerox)
- certificatul de căsătorie cu fostul soţ(în original şi copie xerox)
- certificatul de deces al fostului soţ(în original şi copie xerox)
- certificatele de naştere ale copiilor până la vârsta de 18 ani aflaţi în întreţinere(în original şi copie xerox)
- levretul de familie
-atentie!actele se depun cu 10 zile înainte de încheierea căsătoriei
-la depunerea actelor este obligatorie prezenţa ambilor parteneri
-la căsătorie cei doi soţi vor avea actele de identitate la ei şi vor fii însoţiţi de 2 martori (naşii) care vor avea actele de identitate, doar la casatorie
* 2. actele necesare pentru cetăţeanul rus NU se apostileaza
- paşaportul (trebuie să fie valabil atât la data înaintării actelor cât şi la data oficierii căsătoriei,msă aibă viză de intrare valabilă în românia(numai cei care fac parte din ue nu au viză) -în original şi copie xerox
atentie! să aibă viză pe paşaport valabilă până după căsătorie.
-adeverinţa de cutumă/dovadă eliberată de ambasada sau consulatul Rusiei din românia sau certificat de familie eliberat de starea civilă de la statul/locul de cetăţenie-termen de valabilitate 3 luni de la eliberare -(din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit /sau este divorţat şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în românia)
- certificatul de naştere (în original şi copie xerox) şi traducerea în limba română legalizată a acestuia (în original şi copie xerox)
- certificatul medical prenupţial
(eliberat de medicul de familie al soţului/soţiei din România)
- declaraţie notarială( conf.art.34,alin 3 din legea 119/1996 republicată )din care să rezulte următoarele:
-nu sunt/ sunt cunoscător al limbii române nu ştiu/ştiu, să scriu,să citesc şi să conversez în această limbă;
- am mai fost o singură dată căsătorit, în prezent sunt divorţat(ă) /sau/ nu am mai fost căsătorit şi doresc să închei cea de a doua/prima căsătorie în românia- în urma divorţului în prezent port numele de….. ;
-îndeplinesc condiţiile de fond cerute de legea mea naţională pentru a încheia căsătoria în România
- doresc să mă căsătoresc la starea civilă a oraşului .....judetul..........
- nu cunosc nici un impediment, motiv de natură legală, care să împiedice încheierea căsătoriei mele cu numita--------------------------
-doresc ca după încheierea căsătoriei să port numele de familie---------------şi soţia să poarte numele de----------
după caz:
- sentinţa de divorţ rămasă definitivă (în original şi copie xerox) şi traducerea legalizată a acesteia (în original şi copie xerox)din care să rezulte numele dupa divort
- certificatul de deces/căsătorie al fostului soţ (în original şi copie xerox)şi traducerea legalizată a acestuia(în original şi copie xerox)
-certificatele de naştere ale copiilor(în original şi copie xerox)şi traducerea legalizată a acestora(în original şi copie xerox)
-atentie ! dacă cetăţeanul străin NU cunoaşte limba română la oficierea căsătoriei este necesară prezenţa unui translator/ interpret autorizat atât la depunerea actelor cât şi la oficierea căsătoriei care să cunoască limba de cetăţenie (rusă)a cetăţeanului străin (se întocmeşte pv si trebuie o fotocopie după autorizaţia interpretului şi ştampila/parafa translatorului)
atenţie!în cazul certificatelor ruse şi ucrainiene nu se preia patronimicul (ex.nume…, prenume… , patronimicul… -).