-actele se depun cu 10 zile înainte de încheierea căsătoriei
-la depunerea actelor este obligatorie prezenţa ambilor parteneri
-la căsătorie cei doi soţi vor avea actele de identitate la ei şi vor fi însoţiţi de 2 martori (naşii) care vor avea actele de identitate
-dacă cetăţeanul străin nu cunoaşte limba română atat la depunerea actelor cat si la oficierea căsătoriei este necesară prezenţa unui translator/ interpret autorizat care să cunoască limba de cetăţenie (rusă)a cetăţeanului străin (se întocmeşte pv si fotocopie după autorizaţia interpretului şi ştampila/parafa translatorului)
atenţie!în cazul certificatelor ruse nu se preia patronimicul.(nume pe care îl poartă (după tată toți membrii unei familii);
1.actele necesare pentru cetăţeanul român
- buletinul de identitate/CI/CIP ( în original şi copie xerox )
notă: trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în oraşul in care se casatoreste
- certificatul de naştere (în original şi copie xerox)
- certificatul medical prenupţial(eliberat de medicul de familie)
- taxele de cununie(taxa timbru,taxa foto,taxa video)
după caz:
- sentinţa de divorţ rămasă definitivă (în original şi copie xerox)
- certificatul de căsătorie cu fostul soţ(în original şi copie xerox)
- certificatul de deces al fostului soţ(în original şi copie xerox)
- certificatele de naştere ale copiilor până la vârsta de 18 ani aflaţi în întreţinere(în original şi copie xerox)
- livretul de familie
2. actele necesare pentru cetăţeanul rus
- paşaportul (trebuie să fie valabil atât la data înaintării actelor la starea civila cât şi la data oficierii căsătoriei, -în original şi copie xerox (să aibă viză de intrare valabilă în România- să aibă viză pe paşaport valabilă până după căsătorie).
-adeverinţa de cutumă/dovadă eliberată de ambasada sau consulatul Rusiei din România sau certificat de familie eliberat de starea civilă de la statul/locul de cetăţenie-pentru ţările cu care România a încheiat tratate-(din care să rezulte că viitorul soţ, cetăţean străin sau apatrid, nu este căsătorit /sau a fost casatorit, in present este divorţat şi îndeplineşte condiţiile de fond cerute de legea sa naţională pentru încheierea căsătoriei în România)
- certificatul de naştere (în original şi copie xerox) şi traducerea în limba română a acestuia legalizată la un notar din Romania (în original şi copie xerox)
- certificatul medical prenupţial(eliberat de medicul de familie al soţului/soţiei din România)
- declaraţie notarială( conf.art.34,alin 3 din legea 119/1996 republicată )din care să rezulte următoarele:
-sunt de cetăţenie rusa, naţionalitate……………………,
-nu sunt/ sunt cunoscător al limbii române nu ştiu/ ştiu să scriu, să citesc şi să conversez în această limbă; în schimb cunosc limba………, ştiu să scriu, să citesc şi să conversez în limba………..;
- am mai fost o singură dată căsătorit/ă, în prezent sunt divorţat/ă // sau- nu am mai fost căsătorit şi doresc să închei cea de a doua/prima căsătorie în România- în urma divorţului în prezent port numele de……….... ;
- din casatoria anterioară au rezultat/nu au rezultat copii ;
-am/nu am-----nr. copiilor minori rezultaţi din căsătoria anterioară; în urma divorţului minorii au fost încredinţaţi mie/soţului/soţiei.
-îndeplinesc condiţiile de fond cerute de legea mea naţională pentru a încheia căsătoria în România
- doresc să mă căsătoresc la starea civilă a localitatii*****, judeţul ******, cu numitul/numita…..
- nu cunosc niciun impediment, motiv de natură legală, care să împiedice încheierea căsătoriei mele cu numita/numitul--------------------------
- singurul act eliberat, în vederea căsătoriei, este adeverinţa de cutumă pe care o depun la dosarul de căsătorie, aceasta fiind singurul mod de a certifica că mă pot căsătorii în România
-doresc ca după încheierea căsătoriei să port numele de familie---------------şi soţia/soţul să poarte numele de familie----------
-legea aplicabilă regimului matrimonial/raporturilor patrimoniale, este legea română.
-Regimul matrimonial ales la căsătorie este…………(după caz se va alege regimul:comunitatea legală, separaţia de bunuri sau comunitatea convenţională), conform legii române/legii mele de cetăţenie..
după caz:
- sentinţa de divorţ rămasă definitivă (în original şi copie xerox) şi traducerea legalizată a acesteia (în original şi copie xerox)din care să rezulte numele dupa divort,
- certificatul de deces/căsătorie apostilat al fostului soţ (în original şi copie xerox)şi traducerea legalizată a acestuia(în original şi copie xerox)
-certificatele de naştere apostilate ale copiilor(în original şi copie xerox)şi traducerea legalizată a acestora(în original şi copie xerox)