avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revendicare, uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revendicare, uzucapiune

1. In perioada 1952-1959, X figureaza in evid. fiscale ca platitor de impozite ptr. constr si teren in supraf de 400 mp, in Bucuresti. str. ... sect. 3; La dosar nu se regasesc acte de proprietate, impunerea facandu-se in baza decl. pe propria rasp. si pv de impunere;

2. 1959- pe rolul fiscal fig tot X dar constr. si teren 634 mp. Imp se face in baza pv de imp si a Deciziei nr 1/ 1959 emisa de Comit. Exec. al Sfatului Pop.al Raionului T.V., care nu se regaseste la dosarul fiscal;

3. 01.03.1964 - pv si Incheiere din 1960, reiese ca teren 500 mp situat in str...... ,fost propr. defunct X, prin mostenitorii XM si XT, a fost expropriat in baza decret 224/1951 si trecut in propr. Sfat Popularat raion TV prin IAL;

4. din anul 1963 pana in 2003, pe rol fiscal fig. XM ptr. constr. si teren 153 mp, in baza decl pe propr. rasp. si pv impunere;

5. Din 2003 pana in prezent fig. pe rol fiscal XA, XB, XC ptr constr si teren 500 mp, in baza cert mostenitor de pe urma defunctului XM, pv imp, decl de impunere.
In certif. de most, scrie: "....defunctul a stapanit imobilul-teren si constructie-împreuna cu sotia sa XA, ca patrimoniu de fapt, de peste 30 ani".

Acestea sunt toate datele obtinute de la DITL. Doresc sa fac o actiune in instanta pe care sa o pot duce la bun sfarsit prin otinerea unei hot jud care sa tina loc de act de proprietate. Sunt avocat stagiar si simt ca ma depaseste sub anumite aspecte aceasta actiune.
In primul rand imi pun problema ce fel de actiune sa fac. Eu am gandit o cerere cu mai multe capete de cerere:

1a) Actiune in revendicare pentru terenul de 500 mp, in contradictoriu cu Municipiul Bucuresti prin Primar general, dat fiind ca terenul de 500 mp a fost expropriat de stat. In toate actele , pana la expropriere si dupa, numele titularilor de rol fiscal este insotit de cuvantul "proprietar", desi in tot dosarul fiscal nu se regasesc acte de proprietate . Poate Decizia nr. 1/1959, mai sus mentionata, sa ii fi conferit vreun drept de proprietate? Nici aceasta decizie nu este la dosar.

1b. Uzucapiune in contradictoriu cu XT pe cota parte din 500 mp, XT fiind alaturi de XM mostenitoare a lui X.

2. In subsidiar la pct. 1, sa cer instantei:
- uzucapiune contra stat pentru 500 mp
- uzucapiune contra XT pe cota parte din 500 mp

3. uzucapiune ptr 153 mp, pe cota parte de mostenire a XT;
4. actiune in constatare pentru constructii

Doresc sa trec toate capetele de cerere ca nu cumva , instanta sa imi respinga cererea si sa pierd banii pentru taxa de timbru judiciar.

Pana la primul termen in instanta, unde, la ce institutii ale statului si, ce sa cer pentru a obtine informatiile necesare, pentru judecarea cu celeritate a procesului.

Va multumesc mult pentru ca existati si aveti disponibilitatea si generozitatea de a ne ajuta pe noi, cei de la inceput de drum. Succes in aceasta frumoasa profesie!
Cel mai recent răspuns: turkn , utilizator 23:03, 5 Mai 2018
Si de ce nu incercati dvs. sa obtineti Ordinul Prefectului in baza art. 23 din legea 18/1991?? E procedura administrativa, se rezolva mai repede decat un proces in instanta iar taxele sunt mult mai mici (cred ca stiti ca actiunea in uzucapiune se taxeaza cam 3% din valoarea imobilului care face obiectul ei, iar ce inseamna asta pentru Bucuresti...e clar!).
Daca va decideti sa incercati aceasta cale, iata ce va trebuie:
- mers la primaria de sector si solicitat extras registru agricol 1986-1990 pentru pozitia de rol aferenta casei si curtii respective (ar trebui sa se gaseasca la serviciul fond funciar si registru agricol);
- tot de la primarie, solicitati extras din registrul posesorilor 1990 pentru imobilul respectiv (cine figura posesor si cu ce suprafata);
- istoric de rol fiscal pentru imobilul in cauza;
- acte stare civila pentru persoana care detinea acest imobil in anii 1986-1990, certificat de mostenitor de pe urma sa (daca este cazul);
- cerere
- schita cadastrala pentru casa si curte efectuata de un expert autorizat;
- declaratiile vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea din acte.
Chiar daca la DITL figureaza 153 mp, in registrul posesorilor din 1990 va figura intreaga suprafata a curtii, asa cum era ea imprejmuita cu gard la acea data. In conditiile in care obtienti Ordinul Prefectului, in baza lui puteti face cadastrul si intabularea terenului, urmand ca intabularea constructiei sa se faca in baza anexei 17 la Ordinul 634/2006 (certificat de atestare a edificarii constructiei, emis de serviciul urbanism/registru agricol din primarie).
Succes!
Ar fi ideal ca acesta speta sa poata fi rezolvata pe calea indicata de dvs, Kyandra. Dar intrebarea este. poate fi aplicat art 23 din Legea18/1991. atunci cand nu subiectul din speta nu este cooperator? Art 23 statueaza: " Sunt si ramân in proprietatea privată a cooperatorilor, sau după caz, a mostenitorilor...". Nu stiu daca autorul mostenitorilor a fost cooperator, locuind in Bucuresti. Asadar...ce-i de facut? Oricum ar fi, respectuos, va multumesc mulT.
Avand in vedere ca in Bucuresti s-au emis "n" Ordine ale Prefectului, eu zic ca merita incercat:D. Oricum, era doar o sugestie.
Daca e asa, voi incerca. Va tin la curent. Multumesc mult.
In primul rand, permiteti-mi sa va urez un an 2012 cu sanatate si prosperitate maxime! La Multi Ani!

Stimata Kyandra, imi puteti spune daca, in contextul raspunsului ce mi l-ati dat mai sus,
”declaratiile vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate...”, trebuie sa aibe o forma auentificata la notar. Va multumesc pentru generozitatea cu care ajutati pe toti cei care va solicita ajutorul.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
ioana_comsa213, utilizator

Alte discuții în legătură

Uzucapiuni ContSters127432 ContSters127432 In anul 1959 tatal meu , actualmente decedat,a construit o casa de locuit cu suprafata utila de 48 mp.,un grajdi si anexe pe o suprafata de teren de 600 mp. ... (vezi toată discuția)
Reintregirea dreptului de proprietate Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara. In anul 1954, bunicul meu a cumparat o suprafata de teren cu o camera pe ea prin chitanta de mana. Pe acea chitanta nu scria suprafata de teren, ... (vezi toată discuția)
Dobandire act proprietate corinau corinau In anul 1960 socrul meu a cumparat in baza unei chitante de mana un lot de casa in supr de 500mp, de la o persoana care il detineau ca mostenire de la tatal ... (vezi toată discuția)