avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cand se transfera dr de proprietate conform noului Cod ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cand se transfera dr de proprietate conform noului Cod Civil?

Care este momentul la care se transfera dr de proprietate, conform noului Cod Civil?
Ma ajutati si cu nr art?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 11:23, 6 Octombrie 2011
Cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege, dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile se dobandeste prin inscriere in cartea funciara (art.557 alin.4 Noul Cod Civil).
Inscrierea in cartea funciara se efectueaza in baza inscrisului autentic notarial, hotararii judecatoresti definitive, certificatului de mostenitor sau actului administrativ (art.888 Noul Cod Civivl).
Ultima modificare: Luni, 3 Octombrie 2011
ContSters103772, utilizator
Si dr de proprietate asupra bunurilor mobile?
In vechiul cod era la data semnarii contractului, daca nu se prevede o alta data in contract.
Din dispozitiile art.557 NCC se intelege ca dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile se dobandeste de la data incheierii actului translativ de proprietate, deschiderii succesiunii, etc.
...totusi efectul constitutiv de drepturi al inscrierii in cf nu se aplica decat de la data finalizarii lucrarilor de cadastru fapt care amana sine die acest efect...deci in continuare inscrierea in cf are doar efect de opozabilitate fata de terti si proprietatea dreptului imobil se transmite de la data incheierii contractului in forma autentica,contractul avand efect translativ de drepturi si nu doar generator de obligatii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada proprietatii dienusa dienusa va rog mult sa-mi spuneti daca TP face dovada proprietatii?sunt intr-un proces in care se incearca contrariu...chiar judecatoarea m-a intrebat daca am CF pe un ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare cumparare imobile nu mai este posibil in ncc Alvaro Liniers Alvaro Liniers Conform art. 1279 al NCC alin (3) prevederile care sunt la baza posibilitatea ca prin hotararea judecatoreasca sa isi stabileasca obligatia de a incheia un ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)