avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionarea anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionarea anticipata partiala

Buna seara, doream sa aflu, daca stie cineva, cum se calculeaza si se cumuleaza grupa a II a de munca. Am o vechime in munca de 33 ani si 4 luni,din care 22 si 4 luni in grupa a II a de munca. Sunt nascuta in 01.01.1958. Oare la ce varsta ma pot pensiona, fie si anticipat sau partial anticipat?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:21, 14 Octombrie 2011
Varsta standard de pensionare este de 61 de ani cu un stagiu complet de 31 de ani.
Pentru activitatea depusa in gr.II (conditii deosebite) beneficiati de reducerea varstai standard cu 5 ani. Va puteti pensiona pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard, la implinirea varstei de 56 ani. Nu se mai pune problema pensiei anticipate partial.
Daca anii de grupa II-a sunt in procent de 100%,atunci pensie la limita de varsta la 56 de ani,reducere de 5 ani din 61.Pensia anticipata sau anticipata partiala in acest caz,nu mai intereseaza,deoarece ar fi tot la 56 de ani.Anii de grupa II-a daca sunt in procent de 100%,mai aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 5 ani si 6 luni(3 luni la an).Astfel ca stagiul total de cotizare ar fi de 38 de ani si 10 luni(33 ani si 4 luni+5 ani si 6 luni).
multumesc, dar eu vreau mai repede ! sa inteleg ca trebuie sa astept pana la varsta de 56 ani, societatea unde lucrez nu mai rezista atat....
daca 33 ani si 4 luni + 5 ani si 6 luni = 38 ani si 10 luni vechime in munca (acum) nu ma pot pensiona la varsta de 55 ani ?
Pensionarea anticipata/anticipata partial se poate face tot la 56 de ani. Nu mai intra in discutie deoarece la acea varsta va puteti pensiona pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard.

Alte discuții în legătură

Am 56 de ani si 38 de ani vechime in munca. in ce conditii ma pot pensiona? Cristeac Cristeac Sunt sofer si se fac restructurari...Intrebarea mea este in ce conditii pot iesi la pensie tinand cont ca am varsta de 56 ani (nu cum am scris mai sus 55 - pe ... (vezi toată discuția)
La ce data poate beneficia de pensie? petro250 petro250 Buna ziua, O persoana de sex masculin, nascut la data de 01.05.1954, cu o vechime in munca de 36 ani, 5 luni, 4 zile, din care 14 ani, 9 luni, 17 zile ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata vasilena48 vasilena48 Buna ziua,sunt nascuta pe 23 noiembrie 1958,am o vechime in munca de 33 ani si 4 luni fara intrerupere din care 21 ani si 7 luni in grupa a II-asi as dori sa ... (vezi toată discuția)