Sunt sofer si se fac restructurari...Intrebarea mea este in ce conditii pot iesi la pensie tinand cont ca am varsta de 56 ani (nu cum am scris mai sus 55 - pe 4 iulie am facut 56) , din care lucrati 38 ani ( pe grupa 2) , si cat as pierde (procent ) fata de pensionarea la varsta (65 ani). Va multumesc anticipat.
Reducerea varstei de pensionare pt. anii lucrati in fostele grupe de munca,in prezent conditii speciale si conditii deosebite,se face din varsta necesara pt.pensie la limita de varsta de 65 de ani,nu sunteti penalizat.Pt.38 de ani lucrati in conditii deosebite, beneficiati de o reducere de 8 ani,rezulta ca va puteti pensiona in iulie 2013.
1. In cazul dvs. varsta standard de pensionare este de 65 de iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
2. Pentru cei 38 de ani lucrati in gr.a II-a de munca se reduce varsta standard de pensionare cu 8 ani.
3. Asadar puteti solicita pensia de limita de varsta la 57 de ani (iulie 2012).
4. Nu puteti solicita pensie anticipata sau anticipata partiala deoarece asta se face la varsta de 60 de ani iar dvs. la 57 de ani iesiti la pensie de limita de varsta.
5. Daca se fac restructurari atunci sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti beneficia de indemnizatie de somaj 12 luni si apoi veti iesi la pensie de limita de varsta.
Revin cu unca un edit ... si cu scuzele de riguare. Ani de munca in grupa a2a sunt 33 nu 38. Eu sunt intermediatorul (scriu pentru tatal meu si am calculat gresit ). Deci concluzie finala varsta -56ani , ani vechime in munca 38, ani vechime grupa 2 -33. Inca o data multumiri pentru raspunsuri.