hello.
pe scurt: fiica mea a ramas, in urma divortului, cu mama ei. aceasta s-a recasatorit iar actualul ei sot o preseaza pe cea mica sa accepte si ea modificarea numelui, desi ea nu isi doreste acest lucru. ”presiunea” consta in cererea repetata adresata fiicei mele de a lua odata decizia de a-si schimba numele ”cum a facut si mami!” si in admonestarea ei atunci cand se descopera ca a vorbit cu mine la telefon. i se reproseaza si faptul ca se distreaza prea bine atunci cand ( intr-un sfarsit indelung negociat) ne vedem. precizez ca fiica mea a raspuns in repetate randuri ca isi va schimba numele atunci cand se va marita ( off topic -fata desteapta si matura, desi are doar 13 ani! ). dar intrebarile vin obsedant. ca si reprosurile amintite. relatia mea cu ea este una ”prea” buna, fapt de asemenea reprosat de fosta mea sotie si de actualul ei sot.
sa nu plictisesc si sa trec la intrebare: toate acestea se pot numi hartuire ?
mai adaug un amanunt: de curand bunica fetitei din partea mamei ( deci mama fostei sotii ) a fost de asemenea amenintata ca nu isi va mai vedea nepoata intrucat ii permite sa vorbeasca cu mine la telefon. din ce am inteles, fosta mea soacra, foarte atasata de copil ( si invers ) ar putea chiar depune marturie in acest sens.
multumesc pentru ( eventualul ) raspuns.
Avand in vedere ca fiica dv este minora le puteti spune adultilor care o streseaza ca e cazul sa inceteze cu insistentele: este nevoie de acordul dv pentru schimbarea numelui ei pe cale administrativa (degeaba o streseaza pe copila – ea ar fi de acord in van).
Nu se numeste hartuire dar puteti face o plangere la autoritatea tutelara – protectia copilului daca fetita este stresata, si se va face o cercetare ”la fatza locului”
Sau, puteti deschide un proces de reincredintare minor – fiica dv va fi intrebata in instanta cu cine prefera sa locuiasca (si de ce) si s-ar putea sa obtineti reincredintarea (evident, daca instanta va considera ca alegerea copilului de a locui cu dv este o solutie mai buna pentru dezvoltarea lui)
Sau, avand in vedere dispozitiile noului cod civil in materie...
Copy-paste:
noul cod civil ART. 397 - Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
ART. 398 - Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
Avand in vedere ca noul cod civil si vechiul cod civil ”se aplica in paralel” n-am idee ce poate iesi... :(