avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cartea de munca

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema
Am lucrat la o firma 6 ani de zile din 2000 pana in 2006 cand am intrat in CIC pana anul acesta.Pe 21 Iulie fetita mea a implinit 2 ani si eu a trebuit sa ma intorc la munca.Pe data de 21 iulie m-am dus la munca si mi-am depus demisia pentru ca imi gasisem alt loc de munca.Eu am vrut sa incep munca la noul loc pe 22 iulie tocmai ca sa am continuitate pe cartea de munca.La vechiul loc de munca nu am avut nici o problema cu demisia si pe 22 iulie am inceput la noul loc de munca.
In prezent sunt la aceasta firma dar vreau sa va spun ca din iulie si pana in septembrie nu mi s-a dat sa semnez nici un contract de munca.Cand ii spuneam, imi trantea replica"sa-ti vina intai cartea de munca si apoi facem si contractul".Cartea de munca mi-a sosit pe 25august iar contractul mi-a la dat abea pe 8 septembrie.Problema mea cea mai mare este ca cei de la ITM nu imi pot inregistra cartea de munca decat pe 20 august,deci din data de 22 iulie si pana in 19 august eu am intrerupere.
Spuneti-mi,este normal ca eu ca angajat sa ma duc la ITM si acestia sa-mi spuna ca o luna de zile am lucrat la negru?
Din aceasta cauza eu nu mai pot lua indemnizatie pentru al doilea copil.Cat trebuie sa am vechime la acest nou loc de munca pentru a lua indemnizatie?
Si ce trebuie sa fac cu aceasta patroana,o pot da in judecata?
Cel mai recent răspuns: nyky79 , utilizator 23:04, 12 Septembrie 2008
C.i.m. se inregistreaza la ITM in termen de 20 de zile de la data incheierii lui (art.1 din Legea nr.130/1999).
Prin urmare, angajatorul v-a inregistrat c.i.m. mai tarziu decat ati inceput dvs sa lucrati.
Pentru a beneficia de CIC, trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit.

Va puteti adresa ITM-ului pentru acea perioada in care ati lucrat si nu v-a fost intocmit c.i.m. Astfel, in situaţia în care contractul individual de muncă nu a fost încheiat în formă scrisă, se prezumă că a fost încheiat pe o durată nedeterminată, iar părţile pot face dovada prevederilor contractuale şi a prestaţiilor efectuate prin orice alt mijloc de probă.
Aviz pentru toti angajatii si angajatorii:
Incheierea unui contract individual de munca nu este conditionata de prezentarea carnetului de munca. Cine nu il are da o declaratie ca nu are asa ceva sau ca il are dar se afla la fostul angajator si il va aduce mai tarziu.
Patroana lui "nyky79" a facut un abuz si este buna de plata.
Imi pare rau sa va spun ,vina va apartine, dumneavoastra a-ti dat pasarea din mina pe ce-a de pe gard . Trebuia intii sa semnati contractul de munca si dupa aceia sa incepeti lucrul ,la noua societate, dumneavoastra cum faceti dovada acum ca nu ati lucrat la negru? Ca sa beneficiati de CIC, conditia e sa fiti angajat de ce-l putin dousprezece luni neintrerupt, cu toate obligatiile financiare virate catre stat in fiecare luna.

Mergeti in audienta la Inspectia Muncii, la Insp.sef adj. pe probleme de RM si explicati situatia, exacta, atat verbal cat si in scris.
Trebuie sa obtineti inregistrarea cim retroactiv, fara intrerupere, iar firma sa va faca stat de plata corect, achitandu-se astfel toate contributiile la bugetul de stat.
Dar nu mai pierdeti timp.
Daca faceti asta, sigur patroana nu va vedea cu ochi buni treaba asta, deci trebuie sa va cautati si alt loc de munca......
nyky79 a scris:

Va rog sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema
Am lucrat la o firma 6 ani de zile din 2000 pana in 2006 cand am intrat in CIC pana anul acesta.Pe 21 Iulie fetita mea a implinit 2 ani si eu a trebuit sa ma intorc la munca.Pe data de 21 iulie m-am dus la munca si mi-am depus demisia pentru ca imi gasisem alt loc de munca.Eu am vrut sa incep munca la noul loc pe 22 iulie tocmai ca sa am continuitate pe cartea de munca.La vechiul loc de munca nu am avut nici o problema cu demisia si pe 22 iulie am inceput la noul loc de munca.
In prezent sunt la aceasta firma dar vreau sa va spun ca din iulie si pana in septembrie nu mi s-a dat sa semnez nici un contract de munca.Cand ii spuneam, imi trantea replica"sa-ti vina intai cartea de munca si apoi facem si contractul".Cartea de munca mi-a sosit pe 25august iar contractul mi-a la dat abea pe 8 septembrie.Problema mea cea mai mare este ca cei de la ITM nu imi pot inregistra cartea de munca decat pe 20 august,deci din data de 22 iulie si pana in 19 august eu am intrerupere.
Spuneti-mi,este normal ca eu ca angajat sa ma duc la ITM si acestia sa-mi spuna ca o luna de zile am lucrat la negru?
Din aceasta cauza eu nu mai pot lua indemnizatie pentru al doilea copil.Cat trebuie sa am vechime la acest nou loc de munca pentru a lua indemnizatie?
Si ce trebuie sa fac cu aceasta patroana,o pot da in judecata?

Nu inteleg cu "v-a sosit cartea de munca", aceasta trebuia sa o ridicati peronal de la ITM sau de la fostul angajator si sa o depuneti tot personal la noul angajator. Cartea de munca nu vine singurica...............
Sigur ca lipsa CIM nu poate fi motivata de lipsa carnetului de munca.

Alte discuții în legătură

Revisal mariusbordei mariusbordei am o intrebare.Am angajat o persoana incepand cu data de 06.05.2010.Am trimis revisalul cu o zi inainte, dupa cum este normal.Dar astazi 10.05.2010 anagajatul ... (vezi toată discuția)
Angajatul nu beneficiaza de contract de munca. regclener regclener In timpul facultatii am decis sa ma angajez. M`am angajat, lucrez la aceasta firma de aproximativ 3 ani de zile. Anul trecut mi`am facut un card..... la care ... (vezi toată discuția)
Carte de munca cu probleme mary_123454 mary_123454 AS DORI UN MIC AJUTOR AM LUCRAT LA O FIRMA X DIN DECEMBRIE 2006.CARTEA DE MUNCA A DESCHIS-O IN MAI 2007.S-A MAI OPERAT IN EA O MARIRE DE SALARIU IN FEBRUARIE ... (vezi toată discuția)