avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Despagubiri conf. Legii 290 / 2003
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Despagubiri conf. Legii 290 / 2003

Tatalui meu i s-a respins cererea privitoare despagubirilor ramase in Basarabia ca urmare a parasirii fortate de catre bunicii sai a proprietatilor avute, in momentul invadarii Basarabiei de catre trupele militare rusesti. Motivul respingerii cererii de catre comisia judeteana este lipsa dovezii calitatii de refugiat, prin lipsa carnetului de refugiat(i) ai strabunicilor mei. Ori, la acea vreme sa te fi declarat refugiat echivala cu sinucidere totala, pt. ca dupa ce s-au declarat refugiati din Basarabia autoritatilor romane, 2 frati ai bunicului meu au fost deportati cu tot cu familiile lor in Siberia!!! In plus, in L.290/2003 si a normelor de aplicare ale acestei legi prin HG 1120/2006, nu este ceruta refugiatilor in mod expres dovada calitatii de refugiat prin documente oficiale. Astfel se pot aduce dovezi indirecte, cum ar fi proba autentificata cu 2 martori, sau cum este parasirea unei averi considerabile fugind din calea rusilor, doar ca sa-ti salvezi viata.Sau cum strabunicii, bunicii si tata in timpul refugiului au fost talhariti de soldatii rusi, deposedandu-i de bani si actele de stare civila, iar actele au fost reconstituite de autoritatile romane??? Suntem contratimp cu depunerea contestatiei la ANRP. Rog un sfat sa-mi dati in acest sens. Si unde sta scris ca se cere dovada oficiala a calitatii de refugiat, si ca nu se accepta probele indirecte-inclusiv cele cu 2 martori? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Niunin Tiberiu , Consilier juridic 14:38, 12 Septembrie 2008
Cetătenii români, deposedati ca urmare a părăsirii fortate a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a tinutului Herta, precum si ca urmare a celui de al Doilea Război Mondial si a aplicării Tratatului de Pace între România si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, au dreptul la despăgubiri sau compensatii pentru bunurile imobile avute în roprietatea lor în aceste teritorii, precum si pentru recolta neculeasă din anul părăsirii fortate a bunurilor, in conditiile Legii nr.290/2003.
De asemenea, Autoritatea Natională pentru Restituirea Proprietătilor - Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 poate solicita acte si relatii privind aspectele înfătisate în contestatii atât petentilor, cât si oricărei institutii publice.

Hotărârile Autoritătii Nationale pentru Restituirea Proprietătilor - Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 sunt supuse controlului judecătoresc, putând fi atacate în conditiile Legii nr.554/2004 a contenciosului administrativ.
Potrivit îndrumărilor metodologice primite de prefecturi de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, dovada calităţii de refugiat poate fi făcută prin prezentarea unuia dintre următoarele documente: carnetul de refugiat sau de evacuat, eliberat în acea perioadă de către autorităţile competente ale Ministerului de Interne, carnetul de identitate eliberat de Ministerul Afacerilor Interne şi a Comisariatului general pentru asistenţa populaţiei venită din Basarabia în Bucovina, adeverinţa care dovedeşte că refugiatul a fost înscris la biroul Comisiunii pentru repatrierea refugiaţilor, ordine şi dispoziţii cu privire la evacuarea poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor - care se găsesc în Arhiva Ministerului de Interne.
Va multumesc pt. raspuns. As dori totusi o lamurire. Spuneti ca ANRP a trimis catre prefecturi anumite norme metodologice, privitor statutului de refugiat. Dar aceste norme, fiind emise doar de autoritatile ad-tive cum este ANRP, nu sunt litera de lege. Ce spuneti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri legea 290/2003 - acte doveditoare darkgenius1987 darkgenius1987 Dupa formularea unei solicitari de prezentare a stadiului rezolvarii dosarului depus in vederea retrocedarii drepturilor cuvenite in baza legii 290/2003 ... (vezi toată discuția)
Drepturi urmasi lirotaru lirotaru Buna ziua! ne-ar interesa aspectul daca il calitate de urmasi ai unei persoane ce a fost nascut in Basarabia si a avut domiciliul in Baragan, avem ceva ... (vezi toată discuția)
Calitatea de deportat legea 290/2003 Artigas Artigas Va salut, Am un litigiu in derulare cu ANRP privind acoradarea de despagubiri pe baza Legii 290/2003.Printre documentele care mi s-au solicitat se numara si ... (vezi toată discuția)