avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sanctionat fara proces verbal
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sanctionat fara proces verbal

Buna ziua!
In vara anului 2010 mi s-a intamplat urmatorul lucru: Circuland regulamentar pe soselele patriei, in jurul orei 01:00A.M. , am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere pentru un control. Agentul a constatat ca totul este in regula, dar m-a pus sa decuplez centura de siguranta, acum problema este urmatoarea: centura de siguranta era cuplata prin partea din spate a scaunului, iar eu cand am vazut ca urmeaza sa fiu oprit, am tras peste cap partea superioara a centurii, partea cealalta ramanand in spatele scaunului ( sper ca ati inteles explicatia:D). Normal, ca atunci cand am incercat sa o decuplez, acest lucru era imposibil, deoarece jumatate din centura era pusa prin spate, iar jumatate prin fata; asa ca domnul agent s-a gandit ca ar fi bine sa ma sanctioneze contraventional pentru faptul ca nu purtam centura de siguranta ( desi nicio lege nu mentioneaza cum ar trebui sa fie cuplata). Mi-a intocmit procesul verbal pe care scria clar "NU PURTA CENTURA DE SIGURANTA" desi ea era cuplata, proces verbal pe care am refuzat sa il semnez, si am facut mentiunea ca amenda a fost data abuziv. De la acest eveniment a trecut mai bine de un an, nu am primit niciun proces verbal prin posta acasa, nu mi-au afistat nimic pe usa, dar ma trezesc zilele trecute cu somatie de plata de la cei de la Taxe locale, prin care spun ca le datorez suma respectiva de bani. ACUM, nu am de gand sa platesc amenda aceea, mai mult, desi amenda a fost doar de 60 de lei, vreau sa contest in instanta acel PV abuziv, dar am inteles ca nu am cum pana nu il obtin. Daca cineva s-a mai lovit de o astfel de situatie, poate sa-mi spuna care este procedura, cum obtin o copie dupa PV, si ce sanse am sa castig in instanta? Mentionez ca am si doi martori ai evenimentului! In plus as vrea sa fac o plangere si la adresa agentului respectiv prin care sa reclam faptul ca a acordat o sanctiune abuziv, si sa nu mai vorbim despre comportamentul lui... inca nu stiu cum se numeste dar voi afla cand voi obtine copia dupa procesul verbal. Va multumesc:D astept oameni cu bunavointa care imi pot raspunde ce am de facut, mai ales ca nici nu stiu foare bine care sunt procedurile in justitie, dar se pare ca sunt obligat sa le aflu acum :) Va multumesc inca odata!
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
mihai20feb, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihai20feb , utilizator 13:25, 4 Octombrie 2011
In primul rand, nu inteleg de ce doriti sa va complicati cu un proces pentru a contesta o amenda insignifianta. Opinia mea este ca sunteti din punct de vedere legal in culpa deoarece centura nu a fost pusa regulamentar. Norma juridica ce prevede obligativitatea purtarii centurii a fost gandita pentru siguranta dvs, nu pentru a va crea disconfort. Si eu sunt sofer si credeti-ma, ca au fost situatii cand am multumit lui Dumnezeu pentru centura.
In al doilea rand, din punct de vedere juridic, odata cu contestarea amenzii, ar trebui sa contestati, cat mai sunteti in termen, titul executoriu emis de adm financiara. Copie de pe procesul verbal de amenda ar trebui sa primiti de la administratia financiara daca cereti.

Desi nu mi se pare corect, cred ca acest lucru am sa fac. Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda rutiera pasager cu permis suspendat vasi_23 vasi_23 buna dimineata ! sunt in situatia unui fapt mai mult ca sigur deosebit In data de 6 februarie mi-a fost suspendat permisul de conducere pentru 30 de ... (vezi toată discuția)
Am primit amenda pentru ca nu purtam centura de siguranta desi o purtam. mariacatalinas mariacatalinas Acum 10 zile, tatal meu transporta fan cu o furgoneta personala pe DN fiind insotit de doi prieteni. A fost oprit de un politist care initial a spus ca o sa-i ... (vezi toată discuția)
Sarcina probei cos_ionel cos_ionel salut la toata lumea incep prin a-mi exprima o nedumerire. Eram absolut convins ca in intentia legiuitorului roman, era de a exclude posibilitatea savarsiri ... (vezi toată discuția)