avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 182 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am primit amenda pentru ca nu purtam centura de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am primit amenda pentru ca nu purtam centura de siguranta desi o purtam.

Acum 10 zile, tatal meu transporta fan cu o furgoneta personala pe DN fiind insotit de doi prieteni. A fost oprit de un politist care initial a spus ca o sa-i dea amenda pentru depasirea inaltimii desi incarcatura nu depasea cabina.I-a spus politistului ca nu este posibil sa primeasca o asemenea amenda si a facut cateva fotografii incarcaturii. Politistul s-a gandit totusi ca trebuie sa dea o amenda asa ca a spus "stai linistit ca nu iti dau amenda pentru ca ai depasit inaltimea, iti dau o amenda de centura pentru ca este mai mica". Toate persoanele din masina purtau centura de siguranta,dar chiar si asa, politistul a scris o amenda pentru ca nu au purtat centura de siguranta. Politistul era singur in masina. Tatal meu nu a semnat procesul verbal iar in momentul in care a cerut procesul pentru a completa "alte mentiuni", a fost invitat sa scrie,procesul fiind tinut de politist. Dupa ce a scris cateva cuvinte care nu se inteleg prea bine intrucat politristul era in masina de politie iar tatal meu afara,politistul a tras procesul verbal (acest lucru este vizibil intrcat a ramas o linie si fraza neterminata), a inchis geamul si a spus "lasa ca il primesti prin posta". Am primit procesul verbal prin posta dar este completat si pentru martor asistent care in realitate nu a existat. Chiar daca nu este vorba de o suma foarte mare, m-am gandit ca ar fi normal sa facem contestatie la procesul verbal intrucat eu consider ca acesta este un abuz din partea politistuli. Nu stiu insa de ce sa ma leg mai exact. Ma puteti ajuta cu sfaturi pe aceasta tema? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Edward_w92 , utilizator 11:47, 31 Iulie 2015
Depuneti contestatie in termen de 15 zile de la comuncarea procesului verbal in care descrieti faptele, depuneti probe fotografiile si solicitati citarea celor doi prieteni carora le precizati numele si adresele de domiciliu, solicitati citarea martorului trecut in procesul verbal in vederea interogarii deoarce nu a fost prezent niciun martor.
Politistul mizeaza pe faptul ca nu veti contesta pv si in acest motiv a trecut numele unui martor, martorul politiei nu confirma fapta ci faptul ca soferul nu a vrut sa semneze pv.
Soferul poate prezenta drept proba si faptul ca incepuse sa scrie la rubrica mentiuni dar a fost impiedicat de politist.
Da, acesta este un abuz din partea politistului si din pacate sunt din ce in ce mai dese. Pe mine m-au oprit pentru ca am efectuat o depasire in localitate cu exorbitanta viteza de 82km/h. Mentionez ca si ei se aflau in miscare in acel moment si pur si simplu nu le-am observat masina ca daca o observam nu depaseam. Bineinteles, nu am fost oprit regulamentar dupa cum prevede codul dar asta sa zicem ca trecem cu vederea, oricum, a fost la latitudinea echipajului daca sa ma opreasca sau nu intrucat dupa depasire am redus si eu inapoi la 60km/h si distanta de 500m echipajul nu a schitat vreun moment intentia de a ma opri....abia cand m-am apropiat la cativa metri de ei m-au atentionat cu flash si girofar... .
Bun, vine domnul agent, unul asa mai tinerel, se prezinta, ma informeaza de contraventie, bineinteles ca aveam cunostinta de ce facusem, doar ca nu stau cu nasu' in vitezometru sa vad exact la metru cam cu ce viteza rulez. Dupa ce termina il intreb pe agent daca in momentul filmarii ei stationau sau se aflau in miscare, la care bineinteles ca mi s-a raspuns "in miscare", atunci i-am spus agentului ca din cate cunosc, nu prea are voie sa ma sanctioneze in acest caz, la care am primit replica: "Lasa ca fac eu abuzul asta". Corect... . Dupa ce s-a intors cu PV, l-am intrebat pe agent daca totusi pot sa vad dovada conform careia ma fac vinovat de contraventie insa mi s-a raspuns cu un NU hotarat. Atunci am luat decizia de a nu semna P.V. iar mentiunile au fost completate tot de catre agentul respectiv, pe motiv ca eu nu pot scrie, sau asa ceva, fiindca pur si simplu a refuzat sa imi permita sa scriu eu pe procesul verbal mentiunile. Totusi pe baza ca agentul facea abuz si ca nu a vrut sa-mi prezinte dovada, n-am semnat. A venit PV acasa....bineinteles, nu la mine ci la o matusa de a mea si a fost lasat in cutia postala, n-a semnat nimeni de primire....si a stat asa vreo 2 saptamani, dupa care acesta a disparut neanuntat. Ulterior m-am informat cu privire la cateva aspecte: Aparatul de masurat viteza cu care e dotat fiecare MCV al politiei rutiere poate masura atat daca stationeaza cat si daca se afla in miscare ( eroare -+5km/h) iar agentul nu e obligat sa prezinte dovada ( daca aparatul de masura e cel din dotarea MCV-urilor). Pentru vechile aparate de masura, ar trebui sa prezinte inca dovada contraventiei si sa se afle in stationare pentru a fi corecta masuratoarea. Deci eu n-aveam un temeinic motiv pentru a nu semna P.V. dar nici agentul nu era indreptatit sa ma ia cu "fac eu abuzul asta" samd.

In cazul tau depune contestatie pentru acest proces verbal si sa fie temeinic de bine alcatuita, daca vrei sa nu fi nedreptatit pt o fapta ce n-ai facut-o. Nici mie nu mi se pare corect ca agentul sa incerce sa fie destept cand e pro..... adica mai putin destept. Adica da, ma opresti pentru ca te crezi mare si tare si iti arat ca faci o tampenie si o voi dovedi cu probe concrete, atunci stai cuminte, nu invoca amenda pentru centura repede... aici ii o chestie, ca nici tu nu poti dovedi ca ai purtat centura, dar nici el ca n-ai purtat-o. Aici intervine de fapt motivul initial pentru care ai fost oprit, pentru care aduci pozele drept dovada si drept martori pe cei care mai erau in masina. Acum sincer....sa citezi 2 martori, sa piarda saracii fiecare cate jumate de zi sa vina sa depuna marturie, pentru cat, 100 de lei cat face amenda.... asta nu-i deloc "fiabil"...dar incearca si fara martori, eventual daca stiti ca agentul nu a luat numele celorlalti ce se aflau in masina, tatal tau sa te mentioneze drept pe tine martor, ca tu erai in masina pe langa el si tra la la. Oricum agentul ce a intocmit P.V. n-o sa se prezinte in veci la proces si martorul lui oricum nu va stie.
Să zicem și noi că trecem cu vederea că ai efectuat o depășire în localitate cu viteza de 82 km/h și că ai scris o polologhie din care să rezulte că polițistul te-a oprit pentru că ai comis o contravenție și ți-a aplicat o amendă legală și temeinică pe care tu ai refuzat să o semnezi pentru că ai auzit tu prin popor anumite chestii!
Eu nu aveam cunostinta atunci de faptul ca aparatele radar de pe MCV pot sa iti masoare viteza in timp ce se deplaseaza, abia dupa aia am cautat si m-am documentat in privinta acestui fapt. Daca eu nu stiam, el putea sa-mi spuna ca acest lucru e valabil pentru aparatele radar de generatie veche, nu si pt cele de pe MCV, dar el mi-a raspuns cu : "fac eu abuzul asta"...tu i-ai mai fi semnat procesul verbal? Colegul cu centura daca vrea sa faca contestatie la PV poate sa faca, nu stiu cata dreptate ii va da instanta dar merita incercat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina probei cos_ionel cos_ionel salut la toata lumea incep prin a-mi exprima o nedumerire. Eram absolut convins ca in intentia legiuitorului roman, era de a exclude posibilitatea savarsiri ... (vezi toată discuția)
Amenda viteza + centura sorin.sorin sorin.sorin Buna ziua, In seara trecuta am fost oprit in localitate de echipaj politia rutiera - radar. Am oprit masina si am deschis centura de siguranta. Agentul ... (vezi toată discuția)
Contestare pv rutier- radar, martor asistent fara acte la el eliz_k eliz_k Buna ziua, As vrea sa va povestesc urmatoarea intamplare si sa va cer un sfat. Tranzitam cu sotul meu o localitate din Jud. Sibiu unde limita de viteza este ... (vezi toată discuția)