avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... scoala care ia banii cu forta
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

scoala care ia banii cu forta

buna dimineata
Am un prieten care merge la liceu la fara frecventa in clasa a XIII-a (ultimul an). Ieri a venit secretara in clasa si a spus ca este obligatoriu sa se achite suma de 1000 ron pentru simularea examenului de bac conform art. 101 alin.3 din legea nr.1/2011. Taxa de scolarizare este de 1300 ron pe an, de ce este obligat sa mai plateasca in plus 1000 de ron daca nu vre-a sa-si de-a bacul? se incalca legea?
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 13:28, 4 Octombrie 2011
In art. 101, la aliniatul 3 scrie:



3) In invatamantul preuniversitar particular, taxele de scolarizare se stabilesc de consiliul de administratie al fiecarei institutii sau unitati de invatamant, in conditiile legii.


Asta justifica cei 1300 lei.
Ceilalti 1000 de lei nu cred ca pot fi ceruti pentru simularea bacalaureatului, eventual poate fi taxa de inscriere la bacalaureat, insa 1000 de lei...?

Daca nu vrea sa dea bacalaureatul, nu este obligat sa-i plateasca, in opinia mea. Daca termina clasa a XIII-a fara corigente, va primi un certificat de absolvire si un atestat profesional a carui eliberare nu este conditionata de promovarea examenului de bacalaureat.
secretara a spus ca cine nu plateste taxa pentru simularea bacalaureatului nu v-a primii diploma de absolvire(de fapt asta scrie si in contract). Se poate face o plangere penala?
Parca sa zic ca nu imi vine sa cred ca scrie asa ceva. Sau daca scrie, in opinia mea nu este in regula.

In Legea invatamantului scrie



ART. 77
(1) Absolvenţii învăţământului liceal primesc diploma de absolvire şi foaia matricolă, parte a
portofoliului educaţional, care atestă finalizarea studiilor liceale şi care conferă dreptul de acces,
în condiţiile legii, în învăţământul postliceal, precum şi dreptul de susţinere a examenului de
bacalaureat.



Prietenul dvs. sa mearga la scoala linistit. Sau daca se insista pentru bani, sa faca o sesizare la Inspectoratul Scolar Judetean. Poate sunt mai multi colegi in aceeasi situatie, care nu pot / vor sa sustina bacalaureatul - cu cat semneaza mai multi, cu atat mai bine.

Este o parere - poate altcineva are o idee mai buna.
Liceul stabileste cuantumul taxelor. Faptul ca afirmati acum lipsa intentiei de a sustine ex. de bacalaureat, nu inseamna ca nu-l va sustine intr-o alta sesiune... sa fim seriosi, nu prea exista exceptii.
Mie mi se pare in regula sa conditioneze eliberarea actelor de achitarea taxei respective, fiind liceu privat. Odata elibarate actele de studii, se va putea inscrie la ex. de bacalaureat la orice liceu de stat.
Pana la urma, corect o fi sa plateasca numai unii si sa profite toti?!

Insa e corect sa nu i se elibereze diploma de absolvire daca a promovat la toate materiile, daca nu plateste taxa de SIMULARE a bacalaureatului?

Alte discuții în legătură

Cine elibereaza diploma de bacalaureat? mirelas mirelas Buna ziua ! Am si eu o problema la care v-asi ruga sa ma ajutati sa ii gasesc raspunsul .Fratele meu a urmat un liceu particular la sfarsitul ultimului an nu ... (vezi toată discuția)
Diploma de bacalaureat gicu73 gicu73 Sunt la o scoala de asistenţi medicali ,dar pînă în prezent nu am diplomă de bacalaureat deoarece am terminat 12 clase dar nu am obţinut diploma de ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare diploma fica mea a absolvit liceul fara bac iar ... Antik Antik Refuz eliberare diploma Fica mea a absolvit liceul fara bac iar secretara scolii spune ca nu se eliberează diploma ci doar foaie matricol.. Liceul este ... (vezi toată discuția)