avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... prezenta obligatorie a ambilor parinti la psiholog
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

prezenta obligatorie a ambilor parinti la psiholog

Mi-a fost incredintata fetita prin hotarare judecatoreasca.Exista un program de vizitare,pe care fetita nu vrea sa il respecte datorita faptului ca nu mai doreste sa mearga la tatal ei.Fostul sot mi-a facut plangeri penale si am primit NUP.Instanta de judecata a dispus efectuarea unei expertize psihologice (si nu psihiatrice) a copilului pentru a se vedea daca exista reactii de respingere a tatalui.
Intrebarea este-cum se desfasoara aceasta expertizare la InML.De la politie mi se spune ca fetita va fi "consultata" numai in prezenta tatalui.Eu practic sunt exclusa ca si prezenta.Dar plangerea penala este indreptata impotriva mea.
Exista vreo reglementare legala care sa conditioneze prezenta ambilor parinti la efectuarea expertizei?
Mentionez faptul ca toate acestea au la baza plangeri depuse in anul 2008-mai precis luna august.Am intrebat de termenul de prescriptie dat fiind faptul ca a trecut atat de mult timp dar mi s-a raspuns ca nu se ia in considerare prima plangere si nu se prescrie deoarece a mai depus si alte plangeri,plangeri ce nu au facut obiectul aceluiasi dosar.Am multe rezolutii cu NUP tot pe acelasi art.307.
Fetita are 9 ani si 11 luni.
Ultima modificare: Marți, 4 Octombrie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:41, 5 Octombrie 2011
de ce va deranjeaza ca va fi examinata in prezenta tatalui? aveti ceva de ascuns? ea nu va fi singura cu tatal ci si cu psihologul . Special banuiesc ca este prezent doar tatal pentru a observa reactia fetitei in prezenta lui si fara ca dvs sa fiti de fata (pt a nu o putea influenta in vreun fel). Este tatal ei totusi si nu vad de ce nu vreti sa mai aiba legaturi cu el....i-a facut vreun rau? aveti dovezi ca se poarta urat cu ea? ce motive are ea de refuza sa il mai vada?
oare este dorinta ei sau a dvs?
pe tata de ce l-ar deranja sa fiu si eu prezenta? are ceva de ascuns? daca prezenta mea o poate influenta pe fetita prezenta tatalui nu o poate influenta? cine a afirmat ca eu nu doresc ca tatal sa aiba legaturi cu fetita? legat de facut rau vor stabili cei de la IML. Oare faptul ca acest copil este "tarat" pe la tot felul de comisii si expertize este cumva vreun bine care i se poate face? De ce ar vrea un tata sa fie expertizat la IML copilul? Oare pentru ca vrea sa se razbune pe mama? Ar avea motiv? Oare cati tati isi folosesc copiii pentru asi "sicana" fostele partenere de viata? Oare fac asta in interesul major al copilului?
psihologii care s-au ocupat de caz au constata ca mama nu are nici o influenta. Credeti ca a fost suficient pentru tata?
Eu cred ca abordarea dv. nu este echitabila.
Astept un punct de vedere totus lei.
Multumesc.
eu spun ca va faceti prea multe probleme.si daca ar avea toate probele din lume, in Romania are sanse de 0-20% sa obtina copilul...cu ata mai mult cu cat in situatia dvs. copilul nu vrea sa mearga la el...o stii copilul ceva. desigur , nu va pot sfatui sa nu va supenti dispozitiilor instantei, dar hai sa fim realisti....
Din ghidul de audiere a copilului (in materie civila si judiciara)
[ link extern ]
1.5.1. In procedurile in care copilul este subiect – participant activ sau parte
...
Situatii de excludere
Este exclusa desemnarea persoanei de suport din randul persoanelor ce isi definesc relatia cu copilul prin autoritate, al celor ce au interese antagonice fata de cele ale copilului, precum si al celor ce reprezinta subiectul ascultarii.
...
Datorita particularitatilor specifice acestei perioade de varsta (memorie, vointa, atentie etc.), se recomanda ca audierea sa se faca in prezenta unui psiholog sau asistent social specializat in dezvoltarea copilului. Se va pune accent pe relatarea spontana, iar intrebarile vor fi adresate copilului intr-un limbaj accesibil lui, vor fi directe, pe un ton bland, scurte si precise.


Personal, va recomand sa nu va faceti griji, este natural ca fiica dvs. sa fie ascultata pentru a se stabili care sunt motivele aversiunii fata de tatal sau. La fel s-ar fi procedat si in cazul in care fetita ar fi fost incredintata tatalui si ea ar fi refuzat sa va vada in zilele si la orele stabilite.
Aveti credinta ca totul se va termina cu bine pentru dvs. si pentru fetita.
Numai bine.
L.C.
Doamna, expertiza se face asa cum a decis instanta. Nu stiu ce va spune politia, nu e treaba ei.
Daca nu sunt trecute acolo conditiile de expertizare, le va decide psihologul si nimeni altul.

Pana una-alta, in expertiza asta nu e vorba de dv. si/sau de tata. Ci de copil. Nu conteaza care ce are impotriva ca celalalt sa fie sau nu prezent, e important sa fie expertizat de unde are copilul o asa inversunare fata de tata. Nu reiese de nicaieri ca ati fi incercat sa incurajati relatia dintre ei, asa incat in mod logic o instanta poate suspiciona ca ati fi putut exercita influiente in sensul refuzarii vizitelor.
Ifluientele nu se fac in cele cateva zeci de minute la psiholog, ci in luni si ani de presiuni, aluzii etc. Asta, probabil, vrea sa vada instanta. Oricum, dv. ar trebui sa stiti deja ce va afla psihologul. Nu?
Daca gresesc, se datoreaza lipsei de informatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce putem face si ce variante avem? lorey lorey In urma cu 2 saptamani fosta sotie a sotului me a decedat in urma ei ramanind o fetita de 13 ani( a sotului meu ) .Noi vrem sa trecem custodia pe numele ... (vezi toată discuția)
Sechestrati in casa 48 de ore? ContSters129337 ContSters129337 Buna ziua. In urma divortului pronuntat in urma cu 1 an, mi-a fost incredintat spre crestere si educare, fiul meu minor, care are acum 4 ani si 8 luni, tatal ... (vezi toată discuția)