avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... In atentia Angajatorilor dar si a Lucratorilor!
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

In atentia Angajatorilor dar si a Lucratorilor!

Potrivit legislatiei in vigoare, sunt infractiuni si se transmit parchetului pentru inceperea urmaririi penale, urmatoarele fapte constatate de inspectorii de munca:
In domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca:
L 319/2006
ART. 37
(1) Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta la alin. (1) a produs consecinte deosebite, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 3 ani sau amenda.
(3) Fapta prevazuta la alin. (1) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, iar fapta prevazuta la alin. (2) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
ART. 38
(1) Nerespectarea de catre orice persoana a obligatiilor si a masurilor stabilite cu privire la securitatea si sanatatea in munca, daca prin aceasta se creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda.
(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) a produs consecinte deosebite, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 3 ani sau amenda.
(3) Daca nerespectarea consta in repunerea in functiune a instalatiilor, masinilor si utilajelor, anterior eliminarii tuturor deficientelor pentru care s-a luat masura opririi lor, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 2 ani sau amenda.
(4) Faptele prevazute la alin. (1) si (3) savarsite din culpa se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, iar fapta prevazuta la alin. (2) savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
Cel mai recent răspuns: Octavia Turbatu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:34, 15 Octombrie 2011
Salvati firma de la amenzi de 3000-7000 lei pentru neevaluarea riscurilor unui loc de munca!

Cine isi imagineaza ca teritoriul unui birou este unul pasnic, lipsit de pericole, se inseala! O recunoaste si o simte orice locuitor al unui astfel de loc de munca… Oricand cineva isi poate prinde cravata la copiator sau isi poate “omori” ochii la neonul amplasat necorespunzator fata de calculator...
Cine plateste pentru toate acestea? Dvs., stimate angajator! Mult! Foarte mult!

In primul rand - pentru nerespectarea legislatiei care stipuleaza evaluarea riguroasa a riscurilor ce ameninta integritatea corporala si psihica a angajatilor dvs. Amenda intre 3000-7000 lei! ITM-ul de-abia asteapta!

In al doilea rand – concediul medical al lucratorului afectat de lipsa masurilor de protectie specifice unui anumit loc de munca sau unei anumite activitati!

In al treilea rand – lipsa angajatului aflat in recuperare (intr-un caz fericit!) duce la productivitate scazuta, si deci, la alte pierderi banesti!

Evitati aceste pierderi care vizeaza atat integritatea angajatilor dvs., cat si continuitatea si productivitatea activitatii din firma dvs.!
Cu siguranta ca toata lumea aprecieaza mesajele Dvs.
DAR am senzatia ca suna si un pic a reclama..gen.."contactati-ma pentru ca sint singura care va poate ajuta".

Pina la urma, vad ca totusi sinteti un user simplu. De unde si pina unde atitea sfaturi legale?! Daca erati un consultant, probabil ca tot a reclama suna dar sfaturile erau mai credibile pentru cei care nu cunosc legile.

Oricum, repet..apreciem cu totii ingrosarile de text si tonul melodramatic al mesajelor Dvs. si mai ales subtitlurile cu iz de reclama:

"Salvati firma de la amenzi de 3000-7000 lei pentru neevaluarea riscurilor unui loc de munca!"
Pina la urma, vad ca totusi sinteti un user simplu. De unde si pina unde atitea sfaturi legale?! Daca erati un consultant, probabil ca tot a reclama suna dar sfaturile erau mai credibile pentru cei care nu cunosc legile.


Ma tot intreb si nu gasesc raspuns, de ce anumiti UTILIZATORI , pe acest site, nu fac altceva decat sa " besteleasca " alti useri !
Daca ati fi avut putin, dar putin , spirit de observatie ( e prea mult sa va cer sa intrati la profilul meu postat ) ati fi observat ca m-am inscris pe forum tot in 2009, si am Profil consultant la date utilizator !
Articolele postate nu sunt elaborate de mine ( am specificat asta ) sunt luate de pe e-legislatiamuncii.ro, de unde primesc mail zilnic cu articole si ce mi se pare interesant postez cu copy/paste.
Fac acest lucru in urma discutiilor cu moderatorul tudorvaleriu.
SSM este o parte a activitatii unei unitati in care angajatorul mai ales are o multime de obligatii, pe care nu le cunoaste sau nu le ia in seama, decat atunci cand are control ITM, sau mai rau, are loc un acc. de munca !
Toata activitatea acestor consultanti de diverse profesii, nu este platita, totul este benevol, se consuma timp si munca de cercetare a unor legi, deci va rog , respectati munca noastra !
Sa faci un bine e f. greu, dar sa faci rau, e usor, si pentru unii e un stil de viata !
Ingrosarile de text nu sunt pte. dvs. ci pentru cei care pierd timpul sa citeasca ciondaneala noastra !!!

PS. Iata DOVADA....
Data post: Joi, 29 Septembrie 2011, 10:57
Subiect: Statistici accidente munca primele 6 luni 2011
Articol preluat de pe www.legislatiamuncii.meneger.ro

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Octombrie 2011
Octavia Turbatu, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Interventie moderator:
:rtfm:
ptar:

1. - Scopul acestui forum este de a ajuta si pe angajatori si pe salariati in a cunoaste legislatia referitoare la SSM, a fi informati si asti unde sa apeleze in caz de nevoie.
- Poate ati urmarit la TV cate cazuri de accidente de munca sunt si care se datoreaza necunoasterii sau nerespectarii legislatie de protectia muncii.

2. Colega de forum, "octavia 59", are vechime de consultant pe forum, este specialista in domeniu si s-a oferit sa ajute pe cei ce au nevoie de ajutorul unui specialist.

3. Domeniul SSM este unul foarte sensibil si nu multa lume se pricepe si de aceea am convenit cu "octavia59" sa faca si o promovare a legislatiei aferente si sa prezinte si cazuri rezolvate de dansa sau de alti specialisti

4. Daca si dvs. aveti cunostinte solide in domeniu va invit sa participati la discutiile din acest forum si sa ne impartasiti din experienta si cunostintele dvs.!

5. Interventiile si raspunsurile consultantilor, in orice domeniu, nu sunt reclama sau publicitate, dar cine are nevoie de un ajutor calificat poate contacta, in particular, pe consultantul respectiv.
Cu scuzele de rigoare pentru Domnul Tudor (va urmaresc de mult timp si sunteti un exemplu pentru mine). Nu neg importanta informatiilor enumerate de colega "octavia 59" dar m-a deranjat izul de reclama foarte mult.

@octavia 59, poate ca un stil tehnic si probabil fara atitea semne de exclamare de ex. este mai bine venit si credibil; informatiile in sine sint utile.



Alte discuții în legătură

Control itm cris2279 cris2279 In cazul in care nu exista protectia muncii intr-o firma, care sunt sansele sa nu se primeasca amenda si doar un plan de masuri? (vezi toată discuția)
Serviciu intern de prevenire lucratordesemnat lucratordesemnat Trebuie sa explic managerului strain al socitatii care sunt consecintele lipsei serviciului intern de prevenire in conditiile in care avem mai mult de 250 de ... (vezi toată discuția)