avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... riscurile specifice postului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

riscurile specifice postului


Buna ziua,
Am o intrebare! in urma unui control itm, mi au fost date niste menituni, printre care si riscurile specifice postului! nu stiu cum se procedeaza! se face act aditional pentru fiecare cidm sau act aditional la regulamentul intern? si se trec generalizate sau pentru fiecare meserie in parte?

Cel mai recent răspuns: ContSters230435 , utilizator 10:22, 29 Noiembrie 2011
Riscurile specifice postului trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca. ... prin urmare, daca nu exista atunci se va face act aditional la c.i.m.
Evaluarea riscurilor și Managementul Securității și Sănătății în Muncă
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 5 Octombrie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua, de unde ati scos-o pe asta domnule ca riscurile specifice postului trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca?
newages33 a scris:

Buna ziua, de unde ati scos-o pe asta domnule ca riscurile specifice postului trebuie sa se regaseasca in contractul individual de munca?


De aici :
Art. 17 C.mun.
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
.....
Domnul meu, buna seara si multumesc pentru promptitudine.

Din punctul meu de vedere lucrurile stau asa:
aceasta porcarie de art.17 exista demult (vezi Legea Nr. 49/19.03.2010, publicata in M.Of. Nr. 195/29.03.2010 pentru forma consolidata a Codului Muncii 01.04.2010), as putea spune dintotdeauna, insa ... daca dupa noile actualizari ale Codului, Ministerul Muncii, nu a publicat nicaieri oficial un model de nenorocit de contract individual de munca, ...anterior intrarii in vigoare noilor reglementari a existat (si exista si acum) acea forma de Model de CIM, unde nu apare treaba asta cu riscurile specifice postului. E adevarat, de scris, scrie in lege, ca nu i-a durut mana sa scrie, ...insa noi nu om fi atat de nebuni incat ne luam dupa ei, pentru ca o luam razna de tot. De ce spun asta?
1) pentru ca in practica nu s-a uzat niciodata de acest art.17, care a existat dintotdeauna;
2) pentru ca este o aberatie scriptologica sa facem asa ceva, intrucat ar trebui ca in CIM sa fie in cazul asta tot Codul Muncii ca sa fie "complet";
3) si pentru ca singurul risc la care "te expui" daca nu scrii si mizeria asta ar fi sa te dea angajatul in judecata in termen de 30 zile daca din cauza asta a suferit vezi doamne "prejudicii", conform art.19;
...
4) si nu in ultimul rand, ...aceste riscuri sunt trecute oricum in fisa postului, care este anexa la contract, care este parte din CIM, deci care CIM contine aceste riscuri ale postului.
Insa, insa, atentie, ... am vazut pe forumuri ca se vehiculeaza trecerea acestor riscuri direct in cuprinsul contractului de munca (s-a inventat chiar si o litera E1)...ceea ce desigur, cum am mai zis este o bazaconie scriptologica tipc romaneasca.

Dumneseu sa ne ajute si poate iesim vreodata din mizeria asta. Va salut si astept comentarii.
Nu vreau sa fac comentarii in afara textului de lege ... celelalte interpretari date nu-si au rostul .. subscriu, ideii dvs ca, in general,modele de c.i.m. uzitate nu contin asa ceva.

Alte discuții în legătură

Riscurile aferente postului Eva_56 Eva_56 Cum se face dovada informarii salariatului privind riscurile aferente postului cu rerespectarea Codului muncii? Art. 17. - (1) Anterior încheierii sau ... (vezi toată discuția)
Oferta de angajare constantin2408 constantin2408 buna ziua, anterior semnarii cim,compania ma ofertat in scris ,iar in oferta pe langa salariu lunar sunt trecute si tichete de masa . este obligata compania ... (vezi toată discuția)
Schimbare functie ,loc de munca si salariu arinacc arinacc Am primit o adresa prin care mi se cere acordul pentru modificarea CIM (functia ,locul de munca si salariul) fara nicio alta explicatie.Salariul este mai mic ... (vezi toată discuția)