avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire frati dupa ingrijirea parintilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire frati dupa ingrijirea parintilor

Buna ziua,

Eu sunt Alex si am o situatie in care m-ar ajuta niste sfaturi.
Suntem doi frati Alex si Doina. Parintii nostrii traiesc si sunt in etate destul de inaintata (77 si 83 de ani).
Sora mea e stabilita in Germania incepand din 1992. Ramas in tara si locuind cu parintii am avut grija de mama si tata.

Parintii au un apartament iar eu nu detin casa.
Problema este daca si in ce conditii m-as putea asigura ca voi primi o parte mai mare din mostenire (apartament). Consider ca avand grija de parinti ar fi dreptul meu sa primesc o parte mai mare. In trecut se obisnuia sa ii ramana casa parinteasca copilului care a ramas cu parintii si a avut grija de ei. Ceea ce nu stiu este daca lucrul acesta are si un temei legal si ce as putea face sa raman in casa.

Multumesc anicipat, Alex
Pai aveti doua variante:
1- parintii sa va faca act de vanzare cumparare dvs. pentru apartament...eventual sa-si pastreze uzufructul viager.
2- dupa decesul parintilor o veti chema pe sora dvs. in judecata si veti solicita o cota majorata avand in vedere ca dvs. v-ati ocupat de ingrijirea parintilor, i-ati inmormantat si facut pomenile crestinesti, dovedind toate astea in instanta pentru a se retine si pasivul succesoral in favoarea dvs. La efectuarea lotizarii, veti solicita atribuirea in natura catre dvs. a apartamentului si veti fi obligat la plata unei sume de bani-sulta, catre sora dvs. suma ce reprezinta partea care se cuvine acesteia din mostenirea parintilor.
Este posibil si ca sora dvs. sa vina in tara, sa mergeti impreuna la notar, dupa decesul parintilor, si sa faceti partajul voluntar intre voi, in sensul ca dvs. luati apartamentul in intregime, iar sora dvs. ori renunta la mostenire, ori o despagubiti cu o suma de bani.
Mult succes.
Alina, da' daca face o vanzare nu-i trebuie bani? Si daca i-ar avea, nu cred ca ar tine musai de apartamentul asta...
Iar daca nu plateste pretul, contractul poate fi desfacut. Ca sa nu spun ca vanzarea cu uzufruct e o donatie presupusa...

Referitor la varianta a doua, ingrijirea parintilor e o obligatie civila, in cazul de fata imperfecta, si fiul nu poate cere o cota majoritara pe motivul ca si-a indeplinit benevol o obligatie care nu are legatura cu drepturile de mostenire.
Cheltuielile cu inmormantarea etc., ok, le poate cere, ca ele se imputa mostenirii, dar nu sunt prea mari...

Nu crezi ca mai bine ar face un contract de intretinere? Cu clauze clare, cu modalitati de dovada etc.? Isi aduna intr-o cutiuta toate dovezile ca-i intretine si le pastreaza pentru caz de nevoie. Chitante, bonuri, dovezi de la medici etc. :-/
#-o Ai dreptate Liliana. Eu m-am gandit ca parintii fiind in varsta ce te faci daca vine sora din Germania si ii convinge pe parinti sa ceara rezolutiunea contractului pentru neexecutarea obligatiei de intretinere?
Ei, daca faci contract ca lumea si nu o copie in care doar s-au inlocuit niste nume... nu e de ajuns sa vrea...
Daca aduna omul dovezi, le tine acolo, intr-o cutie de pantofi ceva... nu-i chiar usor de demonstrat neexecutarea culpabila a obligatiei.
Zic eu, dar depinde de contract, evident.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de intretinere sau conventie? daniel230716 daniel230716 Matusa mea imi da apartamentul in urmatoarele conditii: Contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager si interdictie de vanzare si doreste in schimb doar ... (vezi toată discuția)
Acte de ingrijirie batrani bicuta408 bicuta408 Tatal meu a facut acte pentru ingrijire a parintilor , cheltuieli de inmormantare etc . Parintii au mai trait 5 ani bunica (imobilizata la pat) su bunicul inca ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere adiparas adiparas In 1999 parintii mei au intocmit un act de vinzare cumparare intre: ei ca instrainatori si fiul meu si eu ca dobanditori a unui imobil in care lociuam si eu de ... (vezi toată discuția)