avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

as vrea sa divortez sotul ma abandonat dupa 6 ani imediat ce am nascut si ne-a luat si singura sursa de venit un taxi care este pe numele lui dar este cumparat in timpul casatoriei noastre eu ramanand sa-mi intretin fetita doar din alocatia ei de 200ron.
ce trebuie sa fac este legal sa-mi ea singura sursa de venit,si sa nu contribuie cu nimic la intretinerea fetei?

Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 17:25, 6 Octombrie 2011
Daca inca nu ati divortat, va sfatuiesc sa o faceti cerand custodia custodia fetitei precum si pensie de intretinere si partaj al bunurilor comune achizitionate in timpul casatoriei(masina). Pensia de intretine, in cazul in care nu are niciun venit declarat se va calcula la salariul minim / economie, oricum toate aspectele vi le va spune un avocat la acre trebuie sa mergeti pentru divort, custodie, pensie intretinere si partaj.
Introduceti actiune de divort (39 lei taxa de timbru, timbru judiciar 0,3 lei). In aceasta cerere veti solicita sa va fie incredintat copilul si sa se stabileasca si pensia de intretinere. Tot in aceeasi cerere puteti cere partajul (dar in acest caz trebuie sa platiti si 3 % din valoarea bunurilor care vor intra la partaj; pentru bunuri se va face o expertiza, sa se stabileasca valoarea – va costa si expertul)


Puteti beneficia de ajutor public judiciar conform OUG 51 / 2008, atat pentru asistenta / reprezentare cat si pentru expertize si puteti beneficia de unele reduceri pentru taxele judiciare:
Citez:
Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.
Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
Art. 9
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.


Copy-paste din noul cod civil:
Divorţul din culpă
ART. 379
Condiţii
(1) În cazul prevăzut la art. 373 lit. b), divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa unuia dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ. Dacă culpa aparţine în totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388.
[…]
ART. 388
Acordarea despăgubirilor
Distinct de dreptul la prestaţia compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să îl despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ.

Da, deschideti divortul.
Aveti dreptul de a cere incredintarea minorei pe cale de ordonanta presedintiala si sa obtineti si pensie de intretinere pana la finalizarea divortului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facilitati taxa timbru judiciar kennya kennya buna seara. daca venitul meu este de 884 lei (indemnizatie copil,alocatie 200,alocatie 84 lei)iar sotul nu lucreaza pot beneficia de o reducere sau o scutire ... (vezi toată discuția)
Taxe judiciare - pensionar anticipat partial Pănescu A. Pănescu A. Sunt divortata de 1 an si sunt intrată în pensie anticipat partiala din 01.01.2019 , Am de inaintat acțiunea de partaj , as vrea sa stiu daca conform legii ... (vezi toată discuția)
Scutire taxa de timbru VOVA6 VOVA6 Va rog frumos sa-mi spuneti , in cazul in care nu am nici un venit , sunt scutit de la plata taxei de timbru la valoare in partaj judiciar ? Pot face dovada . ... (vezi toată discuția)